Connect with us

Uudised

Vald ärgitab korterelamuid kaasajastama

Peep Lillemägi
Hiiu vallavalitsus korraldas 7. veebruaril koolituse, et tutvustada korteriühistutele võimalusi elamute uuendamiseks Kredexi toetuste kaasabil.
Vallavalitsuse arendusosakonna juhataja Monika Pihlak ütles Hiiu Lehele, et koolituse korraldamise põhjus on silmaga nähtav: Hiiumaal ei ole kaasaegselt soojustatud ja renoveeritud kortermaju kuigi palju.
“Just seetõttu tutvustasime koolitusvõimalust valdade kodulehekülgedel, valdade lehtedes ja ka valdade infotahvlitel, oodates huvilisi kogu Hiiumaalt,” selgitas Pihlak.
Koolitust läbi viima kutsuti volitatud energiatõhususe spetsialist Ülo Kase, kes teeb koostööd Kredexiga. Paraku ei osanud koolitaja ette näha, et Hiiumaa on saar ning ta jäi Rohukülast väljunud laevast maha.
Kuna kohal oli paar­kümmend huvilist, leidsid korraldajad kiire lahenduse ja viisid koolituse läbi virtuaalselt. Kärdla kultuuri­maja kinosaali ekraanile ilmusid ettevalmistatud slaidid, koolitaja rääkis neile telefonitsi ja valjuhääldist juttu juurde.
“Selline lahendus ehmatas veidi ära ja vahest oleks olnud tõhusam, kui esineja oleks olnud kohal, aga esimese mulje osalejad küllap said,” avaldas valla arendusjuht lootust.
Koolitusmaterjalidest selgus, et Euroopas on karmistumas hoonete energia­kasutuse miinimumnõuded, pikaajaline eesmärk on jõuda liginullenergia majadeni. Eesti olemasolevate hoonete puhul annaks uutele madalaenergia nõuetele vastamine u 1,3 teravatt-tundi elektri ja 4,9 teravatt-tundi soojuse kokkuhoidu.  Energia säästliku kasutuse korral elamus tagataks elanikele ühtlasi mugavustunne, tervislik sisekliima ja kulude kokkuhoid.
Koolitaja sõnul on energia säästmisel kõige tähtsam, et oma maja jaoks osataks valida kõige õigemad abinõud ja nende teostamise õige järjekord. Näiteks vana keskküttekatla võiks välja vahetada peale hoone sooja­pidavaks muutmist, sest siis saaks valida märksa väiksema võimsusega ja ka odavama seadme.
Kõige tähtsamaks nimetas ta iseenda psühholoogilist häälestatust ja soovi midagi ära teha. Oluline on ka korteri­omanike üksmeel, mis on saavutatav selgitustööga.
Hiiu vallas on üle poolesaja korteriühistu. Kredexi meetme abil on energiatõhususe suurendamiseks tehtavatele töödele võimalik saada kuni 40 protsenti tagastamatut toetust. Meetmeid on ka individuaalelamute kaasajastamiseks ja täpsema loetelu leiab sihtasutuse Kredex kodulehelt. Monika Pihlak kinnitas, et kui midagi jääb arusaamatuks, võib Hiiu vallavalitsusest alati julgesti täiendavat infot küsida.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....