Connect with us

Juhtkiri

Mõistlik suuremeelsus

Eile teatas riigihalduse minister Mihhail Korb omavalitsustele saadetud kirjas, et aega omaalgatuslikuks ühinemiseks on aasta lõpuni.
Järgmises etapis esitab valitsus hiljemalt tuleva aasta 15. veebruariks seaduses seatud miinimumkriteeriumist väiksematele omavalitsustele ettepaneku nende ühendamiseks naaberomavalitsusega.
Minister kutsus omavalitsusi kavandatud ühinemistega veel sel aastal ise lõpuni minema, et mitte jääda valitsuse algatatud ühinemiste vooru, kus tingimused on ühinejate jaoks ebasoodsamad.
Neljapäeval tegid ühisistungi Hiiu valla ja Käina valla volikogu. Hiiu vallavolikogu esimees Üllar Padari avaldas kahetsust, et nendega koos laua ääres pole Pühalepa ja Emmaste volikogusid.
Ühinemislepingusse taheti panna karistus sundliidetavatele selle eest, et nende pärast jääb Hiiumaal saamata u 500 000 euro suurune ühinemispreemia.
Käina vallavanem Omar Jõpiselg leidis, et vastutama peavad need osavallad, kes ülejäänud läbirääkijaid alt vedasid ja kelle tõttu jäi preemia tulemata.
Kui Georg Linkov tuli välja vastupidise seisukohaga, taandus Omar Jõpiselg omast, öeldes: “Ma ei kaitse seda kui te tunnete, et see on ebaõiglane.” Nii ka mõlemad volikogud otsustasid.
Hiiu Leht leiab, et on väga arukas öelda välja oma seisukoht ja kui vastaspool arvab teisiti, taanduda vajadusel enda omadest. Kuigi mitmed volikogu liikmed arvasid hilisemates vestlustes, et “karistus olnuks neile paras”.
Seista kui jäärad sarved vastakuti purdel, pole ju mõtet kui all on külm vesi.
Kuigi vandenõuteooriad, et juhtub ime ja riigikohtust tuleb haldusreformi seadust leevendav otsus või et uus valitsus muudab haldusreformi põhimõtteid, elavad veel, muutuvad need iga päevaga jõuetumaks.

13. detsember 2016

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....