Connect with us

Uudised

19 majandusülevaadet

Hiiu saare majandus on ilmselt üks paremini analüüsitud ja vaadeldud maakondlikest majandus­ruumidest Eestis – äsja ilmus trükist järjekorras juba 19. Hiiumaa majandus­ülevaade.
Üks ülevaate koostajaist, Swedbanki Hiiumaa suurkliendihaldur Elmo Harjak ütles, et tema meelest on majandusülevaate koostajaid motiveerinud trükist välja andma lugejate tagasiside ja tänu.
“Alati on tore teada, et huvilised kirjapandut loevad, teemade üle arutlevad ja küsimusi esitavad. Eriti tegi südame soojaks, kui sain teada, et ülevaadet kasutatakse õpilaste majandustundides,” lisas Harjak.
Harjaku sõnul on selles, et ülevaade 19. korda ilmus, “kindlasti ka tubli annus huvi meie oma mikro­majanduse käekäigu ja arengu vastu”. Ta tänas kõiki Hiiumaa majandus­ülevaate välja­andmisele kaasaaitajaid nii tänavu, kui ka varasematel aastatel.
Kuus näitajat ja kolm parimat
Ettevõtluse aasta tegija ja saare edukaimad ettevõtjad valitakse kuue näitaja alusel: käive, käibe kasv, ärikasum, ärikasumi kasv, omakapitali tootlikkus ja tööjõukulud.
Nende näitajate järgi oli 2015. aasta, nagu ka 2014. aasta, tublim ettevõte Emmaste vallas Nurstes tegutsev valgustite kooste ettevõte OÜ Liisbet Tukat. Väärib märkimist, et oma 86 töötajaga on ettevõte saare suuruselt teine-kolmas tööandja.
Varasematel aastatel on eelnimetatud näitajate alusel koostatud ka ettevõtete esikümme, mis “maha hõigatakse” küll tähestikulises järjekorras. Tänavu esimest aastat ei toodud välja kümmet parimat ettevõtet, vaid valiti kolm nominenti, kellest üks pärjati aasta tegija tiitliga. Siiski tuli ka nominentide leidmiseks koostada edurivi. Nii mulluses kui tänavuses esikümnes kordub viis nime. Nendeks on OÜ Liisbet Tukat, AS EstPak Plastik, Hiiumaa tarbijate ühistu, OÜ Lauka Saeveski ja OÜ Kärdla Perearstid. Ülejäänud viis on uued.
Äripäeva
TOPis verevahetus
Äripäevas, kus ka tänavu koostati maakondade ette­võtete TOP 30, tõdeti, et Hiiumaa edukamate firmade edetabeli esikümnes toimus aastaga põhjalikum vere­vahetus – uued tulijad on seitse firmat kümnest.
Suurima tõusu esikümnesse tegi plastitootmisega tegelev OÜ HiiuLink, mis tõusis kolmandale kohale eelmise aasta 78. kohalt. Mullune kolmas, turbatööstus AS Hiiu Turvas, aga taandus tänavu 42. positsioonile.
Tõsi küll, Äripäeva koond­edetabeli aluseks olevad näitajad erinevad neist, mida kasutatakse Hiiumaa majandus­ülevaate edurivi koostamisel. Nendeks on käive, ärikasum, käibe ja kasumi kasv antud aastal, rentaablus ja varade tootlikkus.
Edetabelite andmeid kogub ja töötleb Infopank.ee
Hiiumaa majanduse vundament
19 majandus­ülevaate kokkuvõttest selgub ka see, millised ettevõtted moodustavad saare majanduse selgroo või vundamendi. Läbi aastate on kolm aasta tegija tiitlit saanud kaks ettevõtet: OÜ Liisbet Tukat ja OÜ Hiiu Teed. Kaks nominatsiooni on kolmel ettevõttel: AS Dagöplast, AS EstPak Plastik ja HMPK OÜ. Korra on tiitli pälvinud seitse ettevõtet: AS Dagotar (nüüdne AS Hiiu Kalur), OÜ Dagofor, Hiiumaa Tarbijate Ühistu (HTÜ), AS Dale LD., OÜ Vesset, OÜ Lauka Saeveski ja AS Hiiu Kalur. Kõik need ettevõtted, välja arvatud üks, tegutsevad edukalt siiani.
Samad nimed korduvad ka esikümne TOPide kokkuvõttes. Kõige sagedamini on olnud esikümnes AS EstPak Plastik – 13 korral 19st. Järgneb HTÜ üheteistkümne ning M ja P Nurst kümne korraga. Kaheksa korda on esikümnesse pääsenud AS Dagöplast ja erinevate nimede all OÜ HMPK (HM Puidukaubandus), seitse korda Liisbet Tukat, kuus korda OÜ Hiiu Teed ja AS B-Plast,viis korda AS Klemet, OÜ Berku Eritööd, OÜ Vesset ja OÜ Lauka Saeveski, ülejäänud harvem. Kokku on aastate jooksul esikümnesse pääsenud 58 ettevõtet, millest kõik enam ei tegutse.
Aasta alustavatest ettevõtetest üheksa tegutsevad jätkuvalt ja edukalt, kümmekond on neid, millest vähem kuulda või mis tegevuse sootuks lõpetanud.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....