Connect with us

Juhtkiri

Toetusstreik ministrile

Täna on Hiiumaa haiglas, nagu paljudes haiglates üle Eesti, tunnine hoiatusstreik. Põhjuseks, et ligi aasta aega kestnud tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised jõudsid ummikusse.
ASi Lõuna Eesti Haigla juhatuse liige Arvi Vask ütles Äripäevale antud intervjuus, et neil ei ole probleemi vahendite või ravimitega – need on tagatud, kuid raha ei jätku arstide palgatõusuks. “Kui tervishoiutöötajad palka juurde tahavad – neil on õigus seda tahta –, siis see on suurim kulu­artikkel,” ütles Vask.
Streikijad teatavad, et streigitakse patsientide pärast, kuna haigekassa eelarvekärbe sunnib kasutama kõige odavamaid ravimeid ja loobuma moodsaimatest operatsioonimeetoditest. Streigiteates viidatakse, et 1. juuli seisuga ootas haigekassa rahapuuduse tõttu ravijärjekordades üle 180 000 patsiendi. “Tahame, et meie patsientidel oleks parem, sellepärast ühinesime streigiga,” ütles Hiiumaa arstide esindaja Lia Prigoda.
Neli aastat tagasi halvas tervishoiutöötajate streik Eesti meditsiini koguni 25 päevaks. Toona oli võtmekohaks arstide massiline Soome lahkumine. Streigiga saavutati palgatõus, lahkumine on pidurdunud, kuid probleemid jäänud.
Olgu siis põhjuseks arstide palk või patsientide heaolu – probleemile tuleb lahendus leida ja haigekassale raha juurde saada.
Sisuliselt on tegu toetusstreigiga minister Jevgeni Ossinovskile, kes leiab, et 33 miljoni euroga puudujäägis haigekassa vajab lisaraha, olgu siis reservidest või riigieelarvest.
Mõnes mõttes on tegu fenomeniga – tavaliselt streigitakse ju ministri vastu.

20. september 2016

Veel lugemist:

Persoon

Kärdla linna haljastuse eest hoolitsevad Mai Sinilaid ja Sirje Voitka lähevad lausa hoogu, kui hakata arutama teemal, mis teeb Kärdlast Kärdla või milline on...

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa

Arvamus

Kui President Alar Karis 11. oktoobril 2021. aastal ametisse astus, ütles ta oma kõnes: „Minu üheks ideaaliks on tark rahvas.“ Seda kuuldes tundsin, et...

Teema

Kõige lihtsam ja harjumuspärasem oleks seda lugu alustada nii: iga Euroopa Liidu eelarvesse makstud euro eest on Eesti Vabariik vastu saanud kolm-neli eurot.  Ja...