Connect with us

Uudised

Tormikahjud: pool katust, viis autot ja neli elektriposti

Harda Roosna
Merike Parve
Üle Eesti rullunud hilistest sügistormidest tegi Hiiu saarel suurimat kahju see, mis möllas reede ööl vastu laupäeva.
Suurimat pahandust tegid tormiiilid Kärdlas Allika tänaval, kus viisid pool tundi pärast keskööd kaheksa korteriga ridaelamult kogu maja pikkuses pool katust koos korstnatega.
“Natuke käis mingit lõginat, siis käis kõva kõmm. Mees läks välja, et auto mujale parkida, aga oli juba hilja,” rääkis majaelanik Vilma Tikerpuu. “Käisime elanikega öösel väljas vaatamas, aga sellest, mis õudus meid ees ootab, saime alles hommikul aru.”
Katus koos osade kandekonstruktsioonide ja korstnatega oli lennanud maja ette pargitud autode peale ja kahjustanud viit sõidukit. Kõige rohkem saigi viga perekond Tikerpuu auto – üks pärlin lendas auto katusele, purustas esiklaasi ja kapoti. Teiste autode vigastused olid Tikerpuu sõnul natuke väiksemad, mõlgid ja purunenud esiklaasid.
Sarikad traadiga seotud
Tikerpuu rääkis lehele, et maja on ehitatud 1974. aastal, kümme – viisteist aastat tagasi vahetasid elanikud oma jõududega senise eterniitkatuse plekkkatuse vastu. Nüüd, katuseta jäänud maja katmisel, avastasid head abilised, et maja ehituse ajal on sarikad seinapaneelide külge kinnitatud peente traatidega. “Ime, et see katus niigi kaua püsis,” nentis Tikerpuu.
Majaelanike jaoks oli meeldiv kogemus, kuidas õnnetusejärgselt väga paljud tuttavad ja sõbrad, kes juhtunust kuulnud, aga ka lihtsalt möödaminejad, tulid majaelanikele appi katuserususid koristama ja paljaks jäänud katust katma.
“Kui palju häid inimesi on Hiiumaal,” rääkis Tikerpuu. “Seda tunnet, kuidas inimesed muudkui tulid ja tulid meile appi, vabatahtlikult, ilma kutsumata… Olen uhke, et ma elan Hiiumaal.”
Ta kirjeldas, kuidas inimesed tegid päev otsa tööd, et jõuda katus veekindlaks enne järgmist tormi ja uusi sadusid.
Tikerpuu ütles lehe vahendusel majaelanike suure tänu kõigile, kes tulid appi tormikahjustusi likvideerima, aitasid paigaldada ajutist kilekatust ning tõid korterite kütmiseks puhureid ja elektri-
radiaatoreid.
Kahjuks oli maja kaheksa korteri omanikest ainult pooltel kehtiv kindlustus. See tähendab, et majaelanikud vajavad abi uue katuse paigaldamiseks ja korstnate ehitamiseks. Kel võimalik saab hädasolijaid aidata tehes annetuse majavanema Toomas Türnpuu arvele EE842200221056459523, selgituseks lisada Allika tn 30 katus.
Puud teedel, vool läinud
Hiiumaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma ütles, et päästjaid sellele õnnetusele välja ei kutsutud ja majaelanikud toimetasid koos abilistega ise. See-eest tuli päästjatel ja OÜ Hiiu Teed teedemeestel teedelt eemaldada palju puid.
Aasma lisas, et mõned autod sõitsid ka teele langenud puudele otsa, kuid ükski märkimisväärselt viga ei saanud.
Tipphetkel, laupäeva hommikul oli Hiiumaal vooluta 1100 majapidamist. Eile hommikuks oli suur osa ühendusi taastatud. Elektrilevi katkestuste kaardi järgi oli keskpäeval veel vooluta ligi 40 majapidamist.
Elektrilevi Hiiumaa käidukorraldaja Toomas Arbo oli eile parandatud liine üle kontrollimas. Tema sõnul tegi reedeõhtune torm suurimat kahju Reigi fiidrile, kus liinile kukkunud puud murdsid kaks kõrgepingemasti, ühe betoonist, teise puidust. “Just sellepärast oli Kootsaare ots kaks päeva elektrita,” selgitas Arbo. Lisaks purunesid ka kaks madalapingemasti – see arv ei pruugi muidugi olla lõplik.
Mujal lõhkusid liinidele langenud puud küll juhtmeid, kuid mastid jäid terveks.

Veel lugemist:

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa

Uudised

“Lõpuks ometi“, “Ma olen seda päeva unes näinud“, “Mu päev oli korda läinud, kui uudist kuulsin“ – just sellised emotsioonid valdasid Luige Baari avamispeole...

Digileht

Hiiu Leht 7.mail Luige baar tegi taas uksed lahti Ranna-Ella küüriti puhtaks Eakate peol 80 osalist Kergejõustiku ajalugu saab raamatuk Joonas Kiisler asus jahtklubi...

Uudised

Esmaspäeval algas õppus Kevadtorm, mis  toimub 17. maini peamiselt Pärnumaal, Läänemaal, Saaremaal, Hiiumaal ning Viljandimaal Mulgi vallas. Samas on vahetult õppuse eel, selle ajal...