Connect with us

Juhtkiri

Noortele maju ja maad

Neil, kel vanemad ettevõtjatena ees, on ehk lihtsam maale elama tulla ning jätkata vanemate alustatut. Hea näide on perekond Berkmann Kärdlast, kes aastaid arendanud ratsamajandust Kärdla linna külje all Linnumäel. Berkmannide peres on üles kasvanud neli last. Kolm neist on loonud oma pere ja naasnud tagasi kodusaarele. Kes on leidnud palgatöö, kes hakanud ettevõtjaks.
Niisuguseid noori peresid võiks rohkemgi olla. Kui Hiiumaa perede lastest tuleks maale tagasi igaühest ükski, oleksime juba võitjad.
Paraku ei taha noored pered vanemate katuse alla tagasi tulla ja unistavad pigem oma kodust. See on üsna loomulik. Samas ei võimalda sugugi kõigi perede rahakott kohe elamist soetada. Ka pole Hiiumaal eriti elamuarendusi – üks kortermaja Kärdlas, üks Pöialpoiste küla Pühalepa vallas ja ebaõnnestunud Merineitsi suvilatepunt Tahkuna metsas. Rohkem ei tule meeldegi.
Seepärast on eriti tänuväärsed Käina valla algatused. Vald omandas ja tegi korda kümme korterit, mis pakuti soodushinnaga rendile just noortele peredele. Kõik korterid on täis, kinnitab vallavanem Omar Jõpiselg.
Nüüd on viis aastat tehtud tööd, et saada riigilt maad noortele peredele, kes soovivad endale kodu rajada. Vald on vormistanud esimesed neli kinnistut ja paneb need järgmisel nädalal pakkumisele. Ja seejuures ei taha vald teenida kiiret raha maamüügist, vaid maasaaja valikul võetakse arvesse, et taotlejad oleks noored, et neil oleks lapsi, et nad elaks Käina vallas.
Kuna ehitusõigus koos hilisema maa väljaostuõigusega eeldab maja rajamist, küsitakse muidugi kinnitust ka selle kohta, kas noorel perel on selleks vahendeid.
Meenutagem, et nõukogude ajal kasvas Hiiumaa elanikkond just seepärast, et siinsed suurettevõtted, Hiiu Kalur, EPT, metsamajand ja KEK, ehitasid kortermaju ja eramuid, kuhu noortel peredel oli tulla.
Igal juhul on Käina valla ettevõtmine kiiduväärt ja sellest võiks eeskuju võtta.

10. juuli 2015

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...