Connect with us

Uudised

Arutlusel Hiiumaa elektrivarustus

Reedel, 29. augustil kohtusid Hiiu maavanem Riho Rahuoja, Hiiu vallavolikogu esimees Jaanus Valk, maavalitsuse arenguosakonna juhataja Aivi Telvik ning AS-i Elering planeerimisosakonna juhataja Mart Landsberg, tema kolleegid ning OÜ Elektrilevi esindajad, kelleks kaks hiidlast: ettevõtte käiduosakonna juhataja Indrek Sild ja võrgu üldplaneerija Karel Pomerants.
Maavanem Riho Rahuoja sõnul sai ta kohtumisel kindlustunde, et maakonna soove ja vajadusi mõistetakse ning nendega arvestatakse pikaajalistes elektrienergia arengustrateegiates. Ta nimetas oluliseks, et Eleringi arengukavades aastani 2030 on kirjas plaan tuua ka Hiiumaale põhivõrk ja arendada välja Hiiumaa ringtoide.
Telviku sõnul olid arutlusel Hiiumaa tulevikuperspektiivid ja arengusuunad ning energeetikaga otseselt või kaudselt seotud arengud. Külastuse eesmärk oli tutvuda kohaliku elektrivõrguga, olemasolevate tähtsamate alajaamadega ning vaadata üle perspektiivsete liinide ja alajaamadega seotud kohad.
Välja pakuti ka põhivõrgu alajaama uus asukoht, mis Kärdlale märksa lähemal kui meretuulepargi kontekstis räägitud Kanapeeksi. Indrek Silla sõnul on uus asukoht Liiva tänava ja Kanarbiku tänava alajaamast kilomeetrijagu Käina poole.
Sild ütles, et 110kilovoldise põhivõrgu saaks saarele tuua pärast seda, kui tekib vajadus tarbimise või tootmise suurenemise näol. “Kui meretuuleparki lähema kümne aasta jooksul ei tule, ei tule tõenäoliselt ka põhivõrku,” ütles Sild. “Selleks ei ole vajadust, kuna saame saare elektritarbimise tagamisega hakkama senist võrku rekonstrueerides.”
OÜ Nelja Energia kavandatav Loode-Eesti meretuulepark eeldaks märksa võimsama, 330kilovoldise alajaama ja liinide rajamist.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....