Jälgi meid

JUHTKIRI

JUHTKIRI | Juriidiliselt on kõik korrektne

Pühapäeval postitasid inimesed sotsiaalmeediasse videoklippe praamijärjekordadest Heltermaal, koos emotsionaalse hõiskega: „Nagu jaanipäeval!“. Tegelikult oli olukord hullem kui jaanipäeval, sest Leigri laeva asemel sõitis pensioniealine Regula.

Parvlaeval Regula. | Eike Meresmaa

Esmaspäeva hommikul tegi üks hiidlane sotsiaalmeedias postituse, kus ta tänas selle eest, et Heltermaal on hostel. Seekord oli temal seda vaja, sest jäi 6.oktoobri õhtul viimasest praamist maha. Kõlas nagu halb nali. 

Tehtud postituse alla tuli päris mitu kommentaari, kus inimesed avaldasid imestust, kuna kõikide mälus elab teadmine TS Laevade pidevalt korrutatavast jutust, et kedagi maha ei jäeta ja kõik viiakse ära. Ja on ka viidud. 

Laevafirma andis juhtunule lakoonilise selgituse, et kõik viiakse ära vaid siis, kui on oodata rohkelt sõitjaid ja pikki järjekordi ning ministeerium tellib lisareisi. Seekord sellist tellimust polnud, järjekordi oodata ei olnud ja üleüldse jäi maha liiga vähe autosid. Lisareis tuleb siis, kui maha jääb 100 liinimeetrit ehk paarkümmend autot, aga kai peal oli vaid seitse ja meetreid napilt üle 30. Pealtnäha on justkui säädis

Aga kellelegi ei meeldiks ju, kui näiteks Tartusse sõites pandaks ühtäkki maanteele tõkkepuu ette ja öeldaks, et enne sõitma ei saa kui x arv autosid ootamas. 

Lisareis tuleb siis, kui maha jääb 100 liinimeetrit ehk paarkümmend autot, aga kai peal oli vaid seitse ja meetreid napilt üle 30.

Meelde tuli üks kevadine juhtum, kus keegi õnneks küll maha ei jäänud, kuid ühtäkki tekkisid ilusa ilmaga nädalavahetusel pikad järjekorrad ja ooteajad. Siis ütles praamifirma samuti, et ei osanud kuidagi ette näha, et nii palju sõitjaid. Jääb veidi arusaamatuks loogika, et kui nädalavahetuse-eelselt läheb saarele X kogus reisijaid, siis mis annab põhjust väita, et nad ka tagasi ei tule. Loomulikult venib saarele minek rohkemate päevade peale, sest moodsal ajal on ju neljapäev uus reede. 

Selle asemel, et olla operatiivne, leida lahendusi ja võimalusi, kuuleb monopoolses seisundis laevafirmalt ainul lakoonilisi vastuseid, et nemad pole süüdi ja nemad ei saa midagi teha. Tekib küsimus, et kes peaks siis ministeeriumisse helistama ja selle lisareisi tellima. Vedaja, vald, tähelepanelik kodanik? Kuigi arvata on, et ministeeriumis on telefon ühendatud automaatvastajaga, kus kordub fraas: Raha ei ole ega raha ei tule“. 

Pühapäevase juhtumi peale viskas üks hiidlane nalja, et nüüd on kindel, et kui ta linna läheb, kuuleb päris pikalt imestamist, et kuidas sa siia said, praamid ju ei sõida“. Nali naljaks, aga tegelikult on kõik sellised juhtumid Hiiumaale korralik antireklaam. 

Ehk oleks aeg omavalitsusel, ministeeriumil ja ettevõttel taaskord maha istuda ja arutada läbi, kuidas selliste juhtumite puhul käituda. 

säädis 

korralik, hea ▪ seetsad asjad, Emm; 

Allikas: Hiiu Sõnaraamat, Eesti Keele Instituut

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.
[article_ads]

Lisa kommentaar

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veel lugemist:

ARVAMUS

Rand, puri, surf, kala, tuul, vetikas, merikarp, hüljes, sadam, madrus, kapten, laev… loetelu ühine nimetaja on meri. Nimekirja võib pikalt jätkata, jäägu see lugeja...

HOROSKOOP

Jäär 21. märts – 19. aprill Raha pudeneb kuidagi eriti kergesti su sõrmede vahelt. Oled ehk teinud plaane ja koostanud eelarvegi, ent nüüd saad...

UUDISED

Pühapäeval ei saanud soovijad minema Heltermaalt, kuid laupäeva hommikul jäeti Rohuküla kaile esimesest praamist maha seitse autot. Osad autod võeti peale, kuid suuremad jäeti...

DIGILEHT

Hiiu Leht 10. oktoobril Arvamus | Hiiumaa supervõime on meres Arvamus | Minister Kallas: Hiiumaale tuleb hariduskeskus Tänavaküsitlus | Kas olete internetipettusega kokku puutunud?...