Jälgi meid

GALERIID

SAUNASÕPRADE GALERII | Püstitati saunatamise Guinnessi maailmarekord

Eesti ja Soome saunasõbrad püstitasid Guinnessi maailmarekordi “Enim fotosid saunas viibivatest inimestest Facebookis ühe tunni jooksul”.

Rahvusvahelisel saunapäeval, 8.juunil, laeti Facebooki loodud gruppi ühe tunni jooksul üles 3909 fotot, millest Guinnessi reeglitele vastas ja arvesse läks 3602. Rekordikatses osales tuhandeid inimesi üle maailma, sealhulgas ka hiidlaseid, kes jagasid sotsiaalmeedias fotosid saunamõnudest ja armastust sauna vastu.

Kõige rohkem pilte postitasid eestlased, seejärel soomlased ning pea 300 fotot tuli ka meie naabritelt lätlastelt. Üritus tõmbas tähelepanu kogu maailmas ning pilte laeti üles kokku 47 riigist ja kuuelt kontinendilt. Kõige kaugemad fotod laeti üles Uus-Meremaalt ja Jaapanist. See kinnitas, et saunal on globaalne haare ning inimesed üle kogu maailma hindavad saunakultuuri.

Guinnessi maailmarekordi protsessi kontrollis ametlik esindaja, lisaks hindas fotosid veel kolm eksperti, kelle ülesandeks oli dokumenteerida iga postitatud pilt ja hinnata selle vastavust tingimustele.

„See on Eestis unikaalne ettevõtmine, sest vaatamata sellele, et saunatamises on tehtud erinevaid rekordeid, siis massilist ühissaunatamist pole keegi veel üritanud. Inimeste kirg ja entusiasm sel päeval oli tõeliselt vahva,“ kommenteeris Visit Estonia turismijuht Anneli Lepp ja väljendas uhkust, et meie saunatraditsioon on nii suurele rahvusvahelisele areenile toodud. 

Guinness World Records’i ametlik kohtunik Seyda Subasi-Gemici kiitis osalejate loomingulisust ja kirge rekordi püüdmisel. „Oli tore näha, kuidas jagatud armastus saunakultuuri vastu tõi kokku nii palju inimesi üle kogu maailma. Õnnitleme Eestit, Soomet ja kõiki, kes osalesid selles edukas globaalses katsetuses.”

Rekordi püstitamiseks postitatud pilte hinnanud Maaülikooli lektor ja Guinnessi rekordi projekti audiitor Lea Sudakova tõi esile, et rekordikatses hindajana osalemine pakkus nii peamurdmist kui humoorikaid hetki. „Olen aastakümneid andmetega töötanud, aga see projekt osutus üllatavalt keeruliseks – näiteks tehnilised tõrked, kus Facebook muutus suure piltide hulgaga järjest aeglasemaks, mis omakorda kasvatas loendamisele kulunud aega. Samuti tuli meil hoolikalt üle vaadata, kas iga foto vastas ka Guinnessi poolt seatud tingimustele või mitte. Näiteks ei osanud me ette näha, et inimesed postitavad pilte saunalaval istuvatest koertest – selliseid pilte tuli palju just Soomest. Eriti südantsoojendav oli vaadata aga saunakogukondade lavastatud fotosid, kus oli tõesti rekordi püstitamiseks vaeva nähtud,“ meenutas Sudakova mõningaid hetki fotode loendamisest.

Korraldajad kaaluvad juba järgmisel aastal rekordikatse kordamist, et jätkata selle unikaalse traditsiooni edendamist. 

 

Lisa kommentaar

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veel lugemist:

ELU

Hiiumaal ei pane tähelegi, kui kellelgi saare kirjaga pusa seljas. Välismaal on aga teised lood.

UUDISED

Kärdla osavalla välja kuulutatud Teabemaja esimese korruse rendihankele pakkumise tegi OÜ Realiseerimiskeskus. Leping hanke võitjaga on sõlmimisel ja ruumid antakse rentnikule üle 1. novembrist.

UUDISED

Hiiumaa vallavolikogu istung toimub 19. septembril algusega kell 15.00 Kärdlas.

UUDISED

Mitu arvamusliidrit on käinud välja mõtte, et Suuremõisa lossi võiks kolida Hiiumaa vallavalitsuse. Vallanem Hergo Tasuja märkis tehtud sotsiaalmeedipostituses, et kuna Riigimaja ehitamine on...