Jälgi meid

JUHTKIRI

JUHTKIRI | Kes murrab välja surnud ringist

Mõned probleemid ei paista ajas muutuvat, vaid võtavad veidi teistsuguse kuju. See meenus möödunud reedel peetud Hiiu Lehe arvamusfestivali kuulates, kus üheks peateemaks kerkis, et suuremal hulgal turiste ei saagi saarele tuua, kui pole neid kuskile majutada. 

Hiiu Lehe peatoimetaja Raul Vinni |  Foto Raigo Pajula.

Kuidagi tuttav tuli ette. Telliskivi mõõtu koguteose „Hiiumaa. Loodus. Aeg. Inimene“ turismist rääkivas peatükis öeldakse, et kuigi Hiiumaa oli keeruline piiritsoon, pani majutuskohtade puudumine ka neis tingimustes reisimisele piiri ette. “Majutumine lihtsustus mõnevõrra saun-võõrastemaja valmimise järel Kärdlas,“ kirjutatakse raamatus. 

Nagu näha, siis iga uus on mingitpidi vana. Toona oli muidugi teine riigikord ja teised tingimused, aga mure on omamoodi naljakal kombel laias laastus sama. 

Majutuskohtadega seotud mure on Hiiumaal nagu surnud ring. Suuremat hotelli, et pakkuda suuremale hulgale turistidele paremaid võimalusi, oleks vaja. Teisalt jälle, kes annab ettevõtjale selle kindluse, et need külalised tulevad ka ja justnimelt aastaringselt. Seda ei anna kahjuks keegi. Ja ehku peale ei hakka keegi oma raha hotelliehitusse matma, kui just ölvadusega tegemist pole. 

Ja kui mõni ettevõtja vast isegi oleks valmis kaasa lööma, siis kellegagi koos ja kellegi teise eestvedamisel. 

Tihti tuleb Hiiumaa turismiarengute aruteludes jutuks ka see, et oleks vaja uut minekut, midagi suurt. Aga jällegi, kuidas sa teed midagi suurt, kui pole inimesi kuskile majutada. 

Jääb üle vaid loota, et kuskil on mõni riskialtim investor või investorid, kes on nõus katsetama Hiiumaal suure hotelliga. Kes teab, äkki osutub see hoopis kullaauguks ning sinna, kus on üks, tuleb ka teine. 

Võib-olla tasuks aga võtta mõte samast raamatust, kus räägiti teise murena toitlustamisest. 1980ndaid kirjeldades selgub, et murekohaks oli saanud hoopis toitlustamine: „Keeruline oli sellel ajal ka turistide toitlustamine: kogu toit tuli külalistel mandrilt tulles kaasa võtta.“ Seda muret enam Hiiumaal õnneks ei ole ning toitlustusasutuste arvult elanike kohta oleme Eestis kindlasti esirinnas. Toimib. 

Aga samas. Niikaua, kui Kärdla kesklinnas pole võimalik turistil  24/7 elementaarseid ihuvajadusi rahuldada, on hotelli vajalikkusest ja ehitamisest rääkimine veidi ebakohane.

Veel lugemist:

ELU

Hiiumaal ei pane tähelegi, kui kellelgi saare kirjaga pusa seljas. Välismaal on aga teised lood.

UUDISED

Kärdla osavalla välja kuulutatud Teabemaja esimese korruse rendihankele pakkumise tegi OÜ Realiseerimiskeskus. Leping hanke võitjaga on sõlmimisel ja ruumid antakse rentnikule üle 1. novembrist.

UUDISED

Hiiumaa vallavolikogu istung toimub 19. septembril algusega kell 15.00 Kärdlas.

UUDISED

Mitu arvamusliidrit on käinud välja mõtte, et Suuremõisa lossi võiks kolida Hiiumaa vallavalitsuse. Vallanem Hergo Tasuja märkis tehtud sotsiaalmeedipostituses, et kuna Riigimaja ehitamine on...