Jälgi meid
Lux Express 5-16.09

UUDISED

NÕUANNE | 9 soovitust, kuidas puhkuse ajal päriselt puhata

Käes on suvepuhkuste aeg, kuid sageli ei oskagi me üldse puhata. Puhkamise asemel kontrollid e-kirju ja teed kontrollkõnesid, et olla kindel, kas kõik on korras ja keegi pole midagi vussi keeranud. CV Online 2022. aastal läbiviidud uuringust selgus, et 83% eestlastest teeb puhkuse ajal tööd. Kas sina oled üks nendest?

Riigi tugiteenuste keskuse vaimse tervise edendamise spetsialist Piret Maiberg-Nõu jagab soovitusi, mida teha, et aeg päriselt maha võtta ja energiat koguda.

Planeeri oma töölt lahkumine puhkuse ajaks

On oluline valmistuda puhkuseks enne, kui puhkusele lähed. Võimalikud keerulised olukorrad tööl mõtle enne puhkusele minekut töökaaslastega läbi ja tee võimalikud stsenaariumid, mida saavad teised teha nende ennetamiseks ja lahendamiseks. Nii võid rahulikult puhata ja olla kindel, et isegi kui midagi ootamatut juhtub, siis sinu kolleegid teavad, kuidas olukorda lahendada.

 

Pane puhkuseteade peale

Enne puhkusele minekut ära unusta oma postkasti seadistada ja sinna panna automaatteavitus, et oled puhkusel. Lisa ka see info, et kes sind tööl asendab.

 

Loobu kontrollimisest ja skrollimisest

Uuringufirma Dscout uuring näitas, et keskmine inimene puudutab oma nutitelefoni 2617 korda päevas. Top 10% telefonikasutajatest puudutab oma ekraani kuni 5427 korda ööpäevas. Üks suurimaid stressitegureid, mida pidev online olemine tekitab, pole mitte niivõrd saabuvad töösõnumid, vaid pelgalt mõte sellest tööst. Muretsemisega kaasneb sageli pidev e-kirjade ja märguannete kontrollimine. “Pidev tähelepanu nihutamine hoiab sind töömõtetega ega lase end taas laadida,” on öelnud Virginia Techi Pamplini ärikolledži dotsent Bill Becker. Stressist taastumiseks vajavad inimesed nii mittetöötamist kui ka tööst mittemõtlemise aega, kuid pidev muretsemine ja sõnumid töökaaslastelt ei lase sel juhtuda.

 

Tee nutipaast (kui võimalik)

Kui sa just ei oota mõnda tähtsat kõnet või teadet, siis pane telefon ja arvuti kinni ning tee nutipaast. Alustuseks proovi näiteks teha üks neljatunnine nutipaast. Aeg, kus sa ei vaata telefoni, arvutit, telerit ega muud nutiseadet. Kui said edukalt hakkama neljatunnise nutipaastuga, siis võid paastu aega pikendada näiteks kuuele, kaheksale, kaheteistkümnele tunnile. Tunned aga, et ka sellest jäi väheks – siis võta ette üks 24-tunnine nutipaast.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.HL585x400


Proovi uut tegevust või hobi

Puhkusele minnes aitab töömõtteid eemale viia mõni uus tegevus. Olgu selleks siis ratsutamine, tennisemäng, mägironimine, kalale minek või hoopis midagi muud. Võta sel puhkusel aega ja tee midagi uut ja huvitavat – midagi sellist, mida oled alati tahtnud proovida, aga milleks pole aega olnud.

Piret Maiberg. | ERAKOGU

Veeda lähedastega kvaliteetaega

Planeeri oma puhkuse aeg selliselt, et saad veeta oma lähedastega mõnusalt aega. Leiad ehk mõne tegevuse, mis sobib ja meeldib kõigile või siis sellised tegevused, mida kõik on valmis kaasa tegema. Mis võiks olla veel vahvam, kui lähedastega koos uute elamuste loomine?

 

Veeda palju aega looduses

“Loodusel on uskumatu võime meid rahustada ja tervendada,” leiab Kathleen Hall. Eriti kui töötad enamiku päevast kontoris ega satu väga palju õue. 2014. aasta ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud uuring leidis osalejatel tugeva seose loodusega seotuse tunde ja üldise eluga rahulolu vahel võrreldes nendega, kes viibisid vähem värskes õhus.


Jäta ruumi spontaansusele

Ära planeeri oma puhkuse iga minutit. Isegi kui puhkus on lühike, jäta ruumi spontaansusele, sest see on inimeste puhkusel viibimise õnnelikkuse üks peamisi tegureid. Ajakirjas Current Opinion in Psychology avaldatud 2018. aasta uuring näitas, et inimesed naudivad planeeritud vaba aja tegevusi vähem kui neid, mis ei ole planeeritud, osaliselt seetõttu, et ajakavast tulenevad kaudsed ajapiirangud võivad sind “käesolevast hetkest” välja tuua.

 

Mõtle läbi puhkuselt tagasitulek

Oled kindlasti tundnud, et puhkuselt kontorisse naastes on tööstress kohe klõpsti kohal. See võib aga puhkusest saadud kasu mõne päevaga nullida.
Alustuseks planeeri oma kalendris aeg, et tagasi tulles jõuda järele oma e-kirjadele. Võta aega, et taas töösse sisse elada ja võimalusel tööta esimes(t)el päeva(de)l kodus. Selline väike üleminekuperiood aitab taastada rahumeelselt oma töötempo ja töökoormuse.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.HL585x400

 

Veel lugemist:

ARVAMUS

Suuremõisa lossi ehk mõisa peamaja peab jääma hiidlastele avalikku kasutusse. Riigimaja ehitus Kärdla turuplatsile tuleb ära jätta ja selle asemel soovitan ehitada Kärdlasse mitmeid...

POLITSEI

Kärdla politseijaoskonna merepääste- ja patrulligrupi juht Juta Lepvalts tõdes, et eelmine nädal möödus politsei jaoks üldjoontes rahulikult. Politsei sekkumist vajasid 25 juhtumit.

UUDISED

Seoses reisiparvlaeva Soela korralise dokkimisega teenindab esmaspäevast Sõru-Triigi liini asenduslaev Reet.

TEEMA

Tänavu 21. septembril täitub Kassari legendaarse elaniku Lepa Anna sünnist 130 aastat.