Connect with us

Uudised

Mälestusmärk sõrulaste vaprusele

Soome meremuuseum
Soome kuunari Gullkrona meeskonna päästmine 1941. aasta tormisel talveööl liitis kogu Sõruotsa rahva ühtseks pereks. Tõenäoliselt aitas iga kohalik randlane kaasa soome merehädaliste elude päästmisele. Mehed seadsid mootorpaadi sõidukorda ja läitsid randa märgutulesid, naised toitsid ja ravisid läbikülmunud merehädalisi, lapsed viisid nobejalgselt päästeretkega seotud teateid üle küla. Nende üksmeelsete ja kokkuhoidvate sõrulaste järeltulijad pole oma esivanemate ühist ja õnnelikult lahenenud pingutust unistanud.
Laupäeval, 31. mail kell 13 avatakse Hiiumaal Sõru sadamas mälestusmärk ja -pink 1941. aasta 10. jaanuaril Hiiumaa lõunarannikul uppunud Soome laeva Gull-krona meeskonna elupäästjatele Bernhard Kaljole, Jegard Kõmmusele, Anton Pöitelile ja Harry Õispuule.
Kell 13 on kõik oodatud Sõrule, kus muuseumi vastas asuval endisel kalmistul avatakse skulptor Ivo Männi poolt loodud mälestuspaat ja -pink.
Pidulikul avamisel osalevad Emmaste vallavanem ja vallavalitsuse esindajad. Mõnusat meeleolu loob merelugudega Emmaste puhkpilliorkester, juhatab Toomas Paap. Kohal on Jegard Kõmmuse, Harry Õispuu ja Anton Pöiteli järeltulijad. Aukülaliseks on tänavu 29. mail väärikat 90aastast juubelit tähistanud sõrulane Minna Mäeumbaed, kes aitas nimetatud 1941. aasta jaanuariööl Sõru rannas soome merehädaliste eest hoolt kanda.
Avamisele järgneb õdus koosviibimine Sõru paadikuuris. Alustuseks kuulatakse 1987. aastal ühe päästja, Jegard Kõmmuse poolt salvestatud kaashaaravaid mälestusi Gullkrona meeskonna päästeretkest. Seejärel saavad kõik, kes soovivad, sõna võtta. Loota on mitmeid südamlikke ülesastumisi ja ühist laulmist. Ühiste jõududega kaetakse ka väike suupistelaud.
Sõru muuseumis on kell 12–15 avatud Gullkrona meeskonna päästmisele pühendatud näitus. Huvilistel on võimalus vaadata 1976. aastal päästjatele omistatud Soome Vetelpääste seltsi aukirja, tutvuda päästeretkele pühendatud stendiga ja lugeda mälestusi. Välja on pandud Soome meremuuseumi fotod Gullkrona laevast ja Soome rahvusarhiivist leitud viimase meeskonna nimekiri ja andmed.

Helen Kõmmus

Veel lugemist:

Uudised

Kõrgessaares 30. aprillil avatava käsitöökaupluse avanud neli naist tahavad enda sõnul poe avamisega järgi uurida, kas Viskoosa on ikka nii arenev koht nagu väidetakse. ...

Digileht

Hiiu Leht 26. aprillil Neli naist avavad Viskoosas poe Osa Käina ajaloost sai kaante vahele Kevadist ürdikuningat tuleb tikutulega otsida Maarjakask astub kadakale kannule...

Uudised

Kolmapäeval  Kõpu poolsaare põhjaküljes Palli – Mägipe piirkonnas ja lõunaküljel Kaleste kandis tuvastatud rannikureostuse eemaldamiseks korraldab Hiiumaa vald talgud. Vabatahtlikud on oodatud appi reedel,...

Juhtkiri

Mati aa kiusaja. Ta nimi äi pea üldsegid Mati olema. Ta vöib olla ka Jüri vöi Mari, Ainar vöi Aina, Mart vöi Maie.   Kiusaja...