Connect with us

Uudised

Lääne inspektsioon kontrollis õmblustööde ohutust

erakogu
Mullu viis Lääne inspektsioon 20 ettevõttes läbi õmblustööde ohutuse sihtkontrolli, läbivaks puuduseks oli töötajate tervisekontrolli tegemata jätmine. Hiiumaal kontrolliti õmblustööde sihtkontrolli käigus kolme ettevõtet.
Tööinspektor Uve Elissaare sõnul ühes ettevõttes rikkumisi ei tuvastatud, teises tuvastati küll kaks rikkumist, kuid need kõrvaldati kontrollimise lõpuks. Kolmandas ettevõttes tuvastati seitse rikkumist, millest kuue puuduse kohta vormistati ettekirjutus. Rikkumiste kohta vormistatud ettekirjutus täideti tähtaegselt. Kõigis ettevõtetes anti kokku kaheksa suulist soovitust töökeskkonna paremaks muutmiseks.
Sihtkontrolliga olid hõlmatud tekstiili-, rõiva- ja jalatsitootmise ettevõtted. Kontrolli käigus pöörati tähelepanu sisekliimale, sundasenditele, raskuste käsitsi teisaldamisele, valgustusele, mürale ja tolmule töökeskkonnas ning töövahendite ohutusele.
Tööinspektor Rein Nelise sõnul on õmblustöö eeskätt sundasendis ja sundliigutustega töö, mis võib töötaja tervist kahjustada. Terviseriski suurendab seejuures halb sisekliima, sealhulgas tõmbetuul tööruumides. Õmblustööl tuleb ette ka raskuste, materjali, s.t kangarullide või valmistoodangukastide, käsitsi teisaldamist. Õmblejatel, nahatöötlejatel ja jalatsivalmistajatel on esinenud mitmeid kutsehaigestumisi, toimunud on ka tööõnnetusi õmblusmasinate, trükipresside jm õmblustöödel vajaminevate masinate ja seadmete kasutamisel. Sageli tehakse õmblustööd kitsastes oludes, kus liikumisteedele ei ole tähelepanu pööratud ja neil on liikumist takistavaid esemeid. Sagedased on ka õmblejate töökohtade valgustusprobleemid.
Nelis tõi näiteks, et kuues ettevõttes oli töötajate tervisekontroll korraldamata või tähtaja ületanud. Neljas ettevõttes puudusid töövahenditel kaitsepiirded või -seadised. Kolmes ettevõttes oli töökeskkonna riskianalüüsi kirjalik tegevuskava terviseriskide vältimiseks või vähendamiseks koostamata. Mitmetes ettevõtetes puudusid ohutusjuhendid füsioloogilise ohuteguri (sundasendid ja -liigutused), raskuste käsitsi teisaldamise ja töövahendite kohta. Tootmises ei kasutatud reguleeritavaid töötoole. Ühes ettevõttes risustasid elektrijuhtmed liikumisteid, teises oli põrandakate üles rullunud, kolmandas tee välisukse juures liivatamata ning puudus trepi käsipuu.
Kontrolli käigus anti 49 korral suulisi soovitusi, 56 rikkumist fikseeriti kontrollaktides ning 40 rikkumise kohta vormistati ettekirjutused.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....