Jälgi meid
Restoranide nädal top banner 17.-24.10.24

AHTO ILMAJUTUD

AHTO ILMAJUTUD | Lumetormid tulevad taas

Esimene lumetorm on möödunud ja ilm keerab kindlalt talve suunas. Möödunud tormi tugevaimad puhangud jäid 29…30 m/s vahele, täpselt nagu prognoositud. Hiiumaal said enamus paigad ka värske, kuid vesise lumevaiba. Ees on ootamas lumelisaga rahulikumad päevad, kuid uus nädal tõotab alata uue lumetormiga, mille toob lõunatsüklon, millel üldjuhul on kaasas suur ports niiskust. Seekord on aga õhumass tunduvalt külmem ja sajud tulevad kõikjal kindlalt lumena.

Täna (24.11) eemaldub tekkinud osatsüklon kagu suunas. Lumehooge tuleb ette nii öösel kui päeval. Tuul puhub põhjakaarest ja on üsna rahulik.  Õhutemperatuur on päeval 0°C ümbruses.

Laupäeval (25.11) tekib Läti kohal juba uus, kuid üsna väheaktiivne madalrõhkkond ja hakkab sealt vaikselt ida suunas liikuma.

Selle põhjaservas lisandub meile niiskust ning taaskord tuleb lumesadu ette vahelduva eduga nii öösel kui päeval.

Tuul pöördub enam kirdesse, kuid püsib üsna rahulik. Öösel on õhutemperatuur 0…-3°C, päeval tungib kirdest külma juurde ja temperatuur tasapisi langeb, jõudes õhtuks -5°C ümbrusse.

Pühapäeval (26.11) kaugeneb keeris Läti kohalt lõunasse, kuid jääme selle kaugesse ja külma põhjaserva.

On tõenäoline, et Soome lahel käivitub mereefekt, s.t. lumepilvede “konveier” ning need kanduvad kirdevooluga ka Hiiumaale, seega on oodata veel lumelisa.

Tuul puhub kirdest-idast ja on nõrk. Õhutemperatuur on nii öösel kui päeval -4…-8°C.

Esmaspäeval (27.11) läheneb lõunast suure niiskusevaruga aktiivne “lõunatsüklon”. Öö ja päeva esimene pool on suurema sajuta, vaid mõni üksik lumehoog võib ringi seigelda.

Pealelõunal-õhtupoolikul jõuab kohale madalrõhkkonnaga seotud üsna tihe lumesadu. Tuiskab. Tuul puhub kirdest ja on öösel nõrk, päeva teises pooles aga hakkab tugevnema ja õhtuks on rannikualadel puhanguid juba 26…29 m/s.

Kui aga juhtub, et keeris läheb praegu näidatust kaugemalt mööda, siis jäävad tuulepuhangud 25 m/s ümbrusse. Õhutemperatuur on öösel -2…-4°C ja päevalgi jääb sarnasesse vahemikku.

Teisipäeval (28.11) jääb seesama keeris Läti-Leedu kohale tiirlema. Tihe laussadu lõppeb öösel ära, kuid keerise vahetus läheduses tuleb lumehoogudega arvestada ka päevasel ajal.

Tuul puhub kirdest ja öösel on veel tormine, hommikuks juba omajagu nõrgeneb ja päeval puhangud enam üle 15 m/s ei ulatu. Nii öösel kui päeval on õhutemperatuur -1…-5°C.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.HL585x400

Ka edaspidi jäävad ilmategijaks talvised madalrõhkkonnad, järgmist suuremat lumesadu võiks oodata juba neljapäevaks. Õhutemperatuur püsib tänastel andmetel kogu nädala kindlalt miinuspoolel.

Veel lugemist:

UUDISED

Koolijuht Antti Leigri ja kaks vallavolikogu reformierakondlastest liiget, Evelin Lehtsaar ja Riho Rahuoja moodustasid volikogus fraktsiooni „Seisame hiidlaste eest“.

UUDISED

Hiiumaa vallavolikogu istung toimub 17.10.2024 kell 15:00 Suuremõisa lossis.

UUDISED

Hiiumaa esitas Green Destinations TOP100 2024. aasta edulugude konkursile kvaliteedimärgise Hiiumaa Roheline Märk, mis sai saja parima hulka.

PERSOON

Kõrgessaare raamatukogus said 8. oktoobril kokku koduloo- ja kunstihuvilised, et meenutada Hiiumaalt sirgunud kuulsat kunstnikku Ülo Soostrit.