Jälgi meid
Tüür bänner

UUDISED

Tööstuslik õlletootmine algab peagi

Harda Roosna
Poolteist kuud veel ja Hiiumaa Pruulikojas algab esimene proovikeet, koos suve algusega peaks januste lauale jõudma õlletööstuse esimene märjuke.
Hiiumaal pole õlletööstust olnud 70ndate keskpaigast – siis lõpetas tegevuse Sõpruse kolhoosi õlletehas. Nüüd hakkab uus õlletehas, Kärdlas Vabaduse tn 15 asuv Hiiumaa pruulikoda juba ilmet võtma. Kolmes ruumis on juba päris palju seadmeid, vaid osa villimisliine, külmkamber ja laoriiulid on veel puudu, näitab OÜ Hiiumaa Pruulikoda tegevjuht Rain Annusvere.
Kolm Slovakkias Svidníkus asuva toidutööstuste sisustamisega tegeleva ettevõtte PSS Svidník (ing k Processing System Solutions) töömeest on viimase kahe nädala jooksul seadistanud pruulikoja seadme-
parki. Linnaseveski on juba paigas, keedukatel ja meskimistünn ühes, kääritustünnid teises ruumis. Kääritustünne on 11, kümme 1200liitrist ja üks 2400liitrine.
Annusvere selgitab, et neid on vaja erinevate õllesortide tootmiseks. Suurem tünn kannatab 3baarist rõhku ja selles võib teha ükskõik mis tüüpi õlut. Põhirõhk on kavas panna heale joogiõllele, esimeses sortimendis saab olema nii hele kui tume õlu. “Need on kaks esimest õlut Hiiumaa pruulikoja sortimendis, kuid töös on veel neli retsepti,” nimetab Annusvere.
Õlut on kavas müüa nii pudelites kui spetsiaalsetes metalltünnides nn keg`ides.
Esimesest keedust õllerestoranini
Läheb veel paar nädalat ja siis on seadmed paigas ning alustatakse süsteemi katsetamist. Pooleteise  kuu pärast toimetatakse kohale õllelinnased ja õllemeister alustab proovikeetmisega.
Ka selles töös on tal abiks Slovakkia õllemeister. “See on üks tipptegija, keda õlleringkondades hästi tuntakse,” ütleb Annusvere.
“Partnerid on olemas ja kõik eelkokkulepped saavutatud, nüüd lepime veel täpsemalt ajad kokku, millal tooraine, taara, korgid ja muu kohale jõuavad,” kinnitab Annusvere,
et juba on paigas  kanalid, kust ostetakse linnased, kust õllepärm ja muu vajaminev. Õlle põhikomponent, vesi, võetakse Kärdla veevärgist. “Oleme järginud vanade õllemeistrite tarkust, et õlletehas tuleb rajada sinna, kus leidub piisavalt kvaliteetset vett – Kärdla vesi on tuntud kui parim vesi Eestis.”
Ka turustuskanalitega on juba tööd tehtud. “Hiiumaal tahaks olla igal pool olemas, ka mandril jaekaubanduses ning muidugi väikestes käsitööõllede poodides, mida viimasel ajal üha enam avatakse, kindlasti meie oma restoranis ja kõigil suvistel üritustel,” loetleb Annusvere kohti, kus hiiu õlut pakkuda tahetakse.
Valmis on nii restoran-pruulikoja bränd kui logo, aga ka õllepudeli sildid.
Ka õllemeister ja tootmisjuht on juba palgale võetud, mõlemad on hiidlased, tootmisjuht kogu aeg saarel elanud, noor ja ambitsioonikas õllemeister tuuakse kodusaarele tagasi. Kokku saab tehases esialgu tööd neli inimest. Kõiki neid esitletakse nimepidi pruulikoja pidulikul avamisel.
“Esimesel aastal tahame, et õlletehas hakkaks ilusti toimima – ülejäänud kontseptsioon kujuneb õlle ümber,” räägib Annusvere, et hoone katusel avatava õllerestoraniga läheb veel natuke aega.
Kust see mõte, ehitada Hiiumaale õlletehas?
Annusvere vastab, et umbes poolteist aastat tagasi uuris ta õlletehnoloogiaid ja pruulikodasid. Tema huvi asja vastu jõudis läbi ühiste sõprade
OÜ Hiiumaa Pruulikoda omanikeni, kes tegid talle koostöö ettepaneku. “Selgus, et ka nemad olid teemaga tegelenud,  kuid nende kindel soov oli rajada õlletehas just Hiiumaale.”
Mullu asutatud OÜ Hiiumaa Pruulikoda omanikud on Tarvi ja Kristhel Pink ning Svetlana Pchelnikova.

Veel lugemist: