Connect with us

Tervis

COVID-19 sai mu kätte

Marina Kaljurand
Erakogu
Vaatamata sellele, et olen vaktsineeritud ja olen täitnud kõiki ennetusmeetmeid, sai COVID mu ikkagi kätte.
Olen alates reedest seda haigust põdenud, seni suhteliselt kergelt. Loodan väga, et olukord kehvemaks ei lähe.
Tahaksin panna kirja paar soovitust, mis põhinevad minu kogemusel, vast on kellelegi abiks.
1. Täisvaktsineerimine ei garanteeri COVIDisse mittehaigestumist. Küll aga garanteerib vaktsineerimine, et tõenäosus, haigestuda väga raskelt ning sattuda intensiivraviosakonda, on kordi väiksem, kui mitte­vaktsineeritutel. Seda kinnitavad arstid, teadlased ja statistika. Nii et ka vaktsineeritud peavad arvestama, et nad võivad nakkust edasi kanda ja ise haigestuda, aga haiguse kulg on reeglina kordades lihtsam kui mitte­vaktsineeritutel.
2. Kiirteste on väga palju kritiseeritud ja ilmselt põhjendatult, aga mina soovitan teha kiirtesti mõnedel juhtudel, näiteks reisilt tulles ja enne perekonnaga/sugulastega kokkusaamist. Samas tuleb arvestada, et kiirtesti tulemus ei pruugi olla 100 protsenti õige ja õige tulemuse annab PCR test. Tulin reedel Strasbourgist ja kuna meie juurde olid tulnud kõik lapsed-lapselapsed, tegin kiirtesti kohe lennujaamas. Kiirtest näitas positiivset tulemust. Tegin seepeale lennujaamas ka PCR testi ning sain järgmisel hommikul teate, et tulemus on positiivne. Ma ei taha isegi mõelda, et ma oleksin võinud nakatada oma ema, abikaasat, lapsi ja lapselapsi, kui oleksin ilma (kiir)testimata koju sõitnud. Minul lõid gripi sümptomid välja koju jõudmise õhtul, nii et oleksin jõudnud kõiki kallistada enne, kui enese­tunne halvemaks läks. Tänu posi­tiivsele kiirtestile läksin lennujaamast otse oma magamistuppa ja ei ole kordagi välja tulnud.
3. Eneseisolatsioon on COVIDi puhul väga-väga oluline. Ma tean, et mul veab – saan oma magamistoas haige olla, ei pea kellegi eest hoolitsema, vastupidi – minu eest hoolitsetakse superhästi. Terviseameti kodulehel on head juhised, kuidas kaitsta nakatumise eest pere­liikmeid, kui keegi perest on haigestunud. Soovitan lugeda ja õppust võtta.
4. Lähikontaktsete informeerimine. Informeerisin kohe peale positiivse tulemuse saamist kõiki lähi­kontaktseid, kellega olin kokku puutunud viimase viie päeva jooksul. Tegin seda väikese varuga, arvestades, et olin nakkusohtlik 2–3 päeva enne sümptomite ilmnemist. Õnneks oli neid inimesi alla 10, suuresti tänu sellele, et Euroopa Parlament töötab endiselt ka online’is ja ma vältisin suuri koosolekuid. Vedas ka lennukis minu lähedal/ümber istunud inimestega: juhuse tahtel teadsin nende kontakte ja/või kontaktisikuid. Ma loodan kogu südamest, et teil kõigil on kõik hästi ja ma ei nakatanud teid. Terviseamet helistas mulle esmaspäeva hommikupoolikul, aga selleks ajaks olid kõik lähikontaktsed juba informeeritud ehk minu “edu” oli üle 48 tunni. Ometigi olin telefonikõnest positiivselt üllatunud, sest arvasin, et enam ei jõuta kõiki nakatunuid läbi helistada ja haiguskoldeid ning lähi­kontaktseid uurida. Siinkohal tervitan oma endisi kolleege infotelefonilt 1247 – jõudu teile! Soovitan nakatunutel kindlasti mitte oodata Tervise­ameti kõnet, vaid hoiatada ise kõiki lähikontaktseid. Nii saab palju kiiremini ja see on abiks niigi ülekoormatud töötajatele.
5. Mis edasi? Minu puhul on kõik selge – tühistasin kõik selle nädala kohtumised-koosolekud-reisid, sealhulgas reisi Gruusiasse ja Armeeniasse. Jään oma magamistuppa kuni pühapäevani. Seni on see olnud lihtne – enesetunne on olnud piisavalt kehva, et ei olegi tahtnud voodist välja tulla. Ma ei tea, kus ma nakatusin, võin midagi aimata, aga kindel ei ole.
6. Lõpetuseks. Palun, kuulake arste ja teadlasi! Palun rääkige oma perearstiga, kui te kahtlete! Palun ärge uskuge libateadlasi ja libauudiseid! Palun usaldage oma kainet mõistust ja tehke õiged otsused enda, oma pereliikmete, sõprade, kolleegide, kõigi teiste jaoks! PALUN MINGE VAKTSINEERIMA!

Marina Kaljurand
Euroopa Parlamendi saadik,
suvehiidlane
Postitus sotsiaalmeedias 28. oktoobril 2021.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa vallavalitsus määras1 sihtasutuse Hiiumaa Sadamad nõukogu liikmeteks Raido  Randmaa, Omar Jõpiselja, Marko Pruuli, Meelis Pielbergi ja Kadri Tikerpuu. Detsembrist alustavas nõukogus on senise...

Uudised

Ristitee hobusekasvataja- ja rautaja Johannes Mooste (26) hakkas Hiiumaal käima juba kümnendas klassis. Kuni ühel hetkel tundus, et kodu ongi saarel ja pole vaja...

Uudised

SA Hiiumaa Arenduskeskuse ja MTÜ Hiiumaa Ettevõtjate Liidu toel loodud fondi stipendiumi suurus on 300 eurot kuus kuni stipendiaadi õpingute lõpuni. Kolmapäeval toimunud Hiiumaa...