Jälgi meid
Tüür bänner

UUDISED

Kogemata käivitunud ploomide päästeaktsioon õnnestus hiilgavalt

Kärdla sadama­resto Kuur peakokk Heimar Kuuskler nimetab end Hiiumaa ploomide päästjaks –  pooljuhuslikult sai tast vahetult enne turismihooaja lõppu ploomide kokkuostja ja moosikeetja.
Kuuskler ostis saarelt kokku ligi 900 kilo ploome, tegi neist 1000 purki moosi ja pakendas ligi 400 liitrit mahla ning leidis kaubale pealinnast ostjad vähem kui 24 tunniga.
“Iga teine ploomitooja ütles, et kui mina poleks neid ostnud, siis oleks need jõudnud komposti!” kinnitas Kuuskler.
Äge vastukaja
Kõik algas sellest, et vanaema Aasa palus Heimaril puu alt ploome korjata, et ta saaks need moosiks teha. “Aga ma korjasin need endale kõhtu ja tuppa viisin umbes ühe kilo jagu. Vanaema küsis: “Kus ülejäänud ja millest siis moosi teeme?” Lubasin ploomid organiseerida ja ka moosi teha!” jagas Kuuskler eellugu sotsiaalmeedias.
Sealsamas hõikas ta välja ka oma ploomiostusoovi, mis sai üllatavalt suure vastukaja – nädalaga toodi talle 900 kilogrammi eri sorti ploome.
“Ei tahtnud hiidlasi ploomidega tagasi ka saata ja ostsin kõik kokku, mis pakuti! Siis aga olin fakti ees, et mis edasi! Tegin ühe postituse Kalamaja Facebooki grupis ja põmmmm! tellimusi hakkas tulema!” jagas ta edasisi samme, kuidas olukorda lahendada püüdis.
27. augustil kirjutas ta Kala­maja elanike grupis, kuidas ostis oma restorani jaoks kokku puhtas Hiiumaa looduses kasvanud ploome ning keedab moosi ja mahla järgmiseks suvehooajaks, aga ka enda perele talveks.
“Nüüd aga sattusin hoogu ja moosi sai palju. Tundub, et pool Hiiumaad toovad ploomid meile ja lõppu ei paista. Kes kodus nii usin moosikeetja pole, aga tahaks megahead moosi, siis varsti liigun tagasi pealinna koju ja toon moosi ning mahla ka kaasa – jagaks heameelega head kraami ka Teiega!”
Toodud oli ka moosi koostis, mis tehtud ploomisordist `Hiiu Sinine´, lisatud roosuhkrut, näpuotsaga pektiini ja Madagaskari vanillipastat ning suures koguses hoolt ja armastust. 250grammise moosipurgi hinnaks oli 3 eurot. Moosikeetja lisas, et kui keegi hakkab seda hinda võrdlema mingi poe ploomimoosi hinnaga, mis sisaldab ehk 30–40 protsenti ploome ning ülejäänu on vesi, paksendaja ja maitsetugevdaja, siis “ole pai, keeda ise, mine poodi või osta hoole ja armastusega tehtud moosi, aga ära hakka kiruma.”
Sellele postitusele tuli lühikese ajaga ligi 300 vastust ja vähem kui ööpäevaga oli koos 600 purgi moosi tellimused, mahla sooviti 300 liitrit.
Nautis protsessi
Kuuskler ütles Hiiu Lehele, et ei teinud seda kõike raha pärast, pigem nautis protsessi: “Mõni ehk arvab, et sain nüüd rikkaks – tulu ehk tuleb, aga miljonäriks ei saa,” ütles Kuuskler.
Ta tõi näiteks, et ainuüksi kilogramm vanillipastat maksab 180 eurot ja seda läks sellele moosikogusele kaks kilo, töötajatele maksis ta palka ja elektrit kulus ka. “Kulusid ma kokku pole löönud, aga kogu see lugu oli põnev.”
“Mina tunnen rõõmu sellest, et vanaemal on moosid olemas, hea tooraine sai päästetud, raha jäi hiidlastele, tööd said paljud kohalikud, mina naudin tegemise rõõmu ja Resto Kuuri sellele hooajale paneme ploomidega punkti!” teatas Kuuskler sotsiaal­meedias.
Kolmapäeval oli ta teel pealinna, auto järelkärus 42 kasti mahla ja moosi. Hiiu Lehele ütles ta, et punkti päriselt panna vist veel ei õnnestugi. Tal on plaanis Hiiumaale veel tagasi tulla, et teha õuna- ja pirnimahla või -moosi või midagi muud ägedat. Juba on talt küsitud, kas ta järgmisel aastal veel ploomimoosi teeb. “Vaatame, kas mul kõik see moos maha müüa õnnestub ja kõik need, kes moosisoovist teada andsid, sellele ka järele tulevad,” jättis ta veel otsad lahtiseks.

Veel lugemist:

POLITSEI

Sellel küsimusele otsivad kuus aastat Kärdla sadama paadikuuris söögikohta pidanud Heimar Kuuskler ja paadikuuri välja rentinud sihtasutuse Hiiumaa sadamad juhataja Liina Härm vastust advokaatide...

POLITSEI

Reedel asus Kärdla sadama paadikuuri eelmine rentnik Heimar Kuuskler koos töömeestega lõhkuma paadikuuri, kust ta oli pidanud Resto Kuur nimelist söögikohta. Toimuvasse sekkusid paadi­kuuri...

UUDISED

Kuus aastat Kärdla sadamas söögikohta pidanud Heimar Kuuskler tahab Resto Kuuri avada Kärdlas ka sel suvel, aga teises kohas. Eelmisel nädalal viis Heimar Kuuskler...