Connect with us

Uudised

Ministeerium: aasta looma liiga palju

Aasta looma 2015, metssea arvukus on viimaste aastate jooksul olnud kõrgeim kui kunagi varem, tõdeb keskkonnaministeerium. “Metssigu ei ole Eesti metsades kunagi varem nii palju olnud, kui viimaste aastate jooksul. Sigade suur populatsioon, mida ei suudeta ohjata, on probleemiks nii meil kui ka paljudes teistes Euroopa riikides,” rääkis keskkonnaagentuuri ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil.
Ministeeriumi hinnangul oleks metssea arvukuse langetamine nii põllumajandusele kui ka looduskeskkonnale metssigade tekitatavate ulatuslike kahjustuste riski vähendamiseks hädavajalik. Mõõdukam asustustihedus on parem ka metssigade endi käekäigu seisukohast, sest nii ei levi võimalikud taudid, näiteks aafrika seakatk, nii jõudsalt.
Jahimeeste hinnangul oli mullu kevadel kõige rohkem metssigu Lääne-Virumaal – 1910. Hiiumaal loendasid jahimehed 560 metssiga, siinsete jahimeeste küttimissoovitus selleks jahihooajaks oli 533 isendit. See olnuks 317 siga vähem kui kütiti aasta varem. Keskkonnaagentuur seda ei toetanud – nende soovitus on küttida sel jahihooajal Hiiumaal 700 metssiga.
2013. aasta jahihooajal kütiti Eestis kokku 20 885 metssiga. Kuigi tegemist on läbi aegade ühe kõrgeima metssigade küttimismahuga, oli see aasta varasemaga võrreldes üle 3000 isendi võrra vähem.
Andmed on võetud uuringust “Ulukiasurkondade seisund ja küttimissoovitus 2014”. Samas dokumendis märgitakse, et “jahipiirkondade kasutajate poolt igakevadiselt esitatavale küttimissoovile vastav küttimissurve oleks ilmselgelt ebapiisav ning sellega kaasneks enamuses maakondades metssea arvukuse tõus.”

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Taskuhääling

Köikide Jüttude kümnendas osas käis külas Hiidlaste Koostöökogu juht ja kalur Ilmi Aksli.

Ahto ilmajutud

Selle nädala ilmategijaks on kõrgrõhkkonnad. Ilm on küllaltki soe ja enamasti näeb ka päikest. Mereäärsel rannikul aga on jaheda merevee tõttu veel küllaltki jahe....

Juhtkiri

Teeme Ära talgupäev on juba nii vana asi, et keegi ei mäletagi, kuidas 16 aastat tagasi esimest korda hoogtöö korras üle maa prügi  korjati...