Connect with us

Uudised

Roograhus vahetus operaator, koht jääb

Erakogu
11 aastat Roograhu restoranis toimetanud Teele Tüll, Karmo Voolma ja Eerika Lauri otsustasid söögikoha pidamisest loobuda ning andsid ruumid üle Andrus Talvarile ja Ivar-Martin Voolaiule.
Sadama omanik Jari Lindroos ütles, et see kõik juhtus tema jaoks natuke ootamatult. Lindroos lisas, et muidugi on tal pisut kurb, näha lahkumas pikaaegseid partnereid osaühingust Hiiu Gruuv, kellega koos ta restorani kunagi asutas. Õnneks on uus tegija juba olemas, kes hoiab restorani lahti ilma pausi võtmata.
“See oligi tegelikult Jarile uute operaatorite leidmise juures kõige olulisem, et nad saaksid kohe üle võtta ja meil on selle üle just klientide pärast väga hea meel,” ütles Teele Tüll, kes Roograhu restoranis eri rollides töötanud kõik need 11 aastat.
Küsimusele, miks nad lõpetada otsustasid, vastas Tüll: “Me oleme lihtsalt väsinud, muud midagi – kõik on väga hästi olnud: inimesed toredad, kliente käib, tööd on, aga tahame lihtsalt korraks aja maha võtta.”
Töö on võimaldanud küll puhkust võtta, ent hingega asja juures olles tahad ju ikka panustada ja muretsed, kas kõik on hästi ning see väsitab nii füüsiliselt kui vaimselt, selgitas ta.
Kõiki Roograhu kliente tahaks Teele südamest tänada: “Ilma teieta ei oleks meid!” Klient ja kliendi­teenindaja on omavahel tihedalt seotud, usub ta. Roograhul on kundesid, kes olnud nn püsikad algusest peale. Kõigi nendega sai ka isiklikult hüvasti jäetud.
Kuigi koroonaaeg mõjutas ka Roograhu külastatavust, pole Tülli sõnul neil ükski aasta olnud probleemi uste lahti hoidmisega ka talvel. “Mõni klient on nii truu käija, et ei tea, mis peaks juhtuma, et ta ei tuleks,” jagas ta. Ka talvisel ajal valmistas restoran paarkümmend päevapraadi, mis kõik ära müüdi – lisaks tahvlimenüü ja pitsad.
Uued restoranipidajad, kes toitlustus­valdkonnas on kogenud tegijad, hindavad sellist stabiilsust väga kõrgelt. Just sel põhjusel ei tahtnud nad nädalakski söögikohta kinni panna ning alustasid kohe, kui ruumid 26. septembril üle anti.
Jäävad nii pitsa kui säinakotlet
Rahva suur lemmik on alati olnud Roograhu pitsa, mida praeguseks ilmselt juba legendaarseks võib nimetada. Jari Lindroos meenutas, kuidas algul, kui pitsaahju sadamakööki paigaldati, küsis keegi kõrvalt: “Kes see siin Hiiumaal pitsat sööma hakkab?” Jari vastas talle: “Ei tea, eks peab proovima!” Ja pitsa on Roograhus populaarne olnud esimesest päevast peale. Teele kinnitas, et tõepoolest on sel Itaalia köögi alustalal siin oma kindel klientuur.
Teine klientide suur lemmik on olnud Roograhu säinakotletid, nagu ka muu värskest kalast tehtud toit. Uus operaator ehk Andrus Talvari, kes suviti peab Suursadamas Ungru restorani, ütles, et Roograhus nad midagi suurt muutma ei hakka. “Kõik ju töötab ja tahame hoida vana ja head,” kinnitas ta. “Võib-olla katsetame mõne uue pitsakatte või lisandiga säinakotleti juures, võib-olla värvime natuke seinu või paneme mõne uue kapikese, aga suures plaanis tahame hoida seda, mis on Roograhu inimestele nii armsaks teinud.”
Tema äripartner Ivar-Martin Voolaid, kel Suuremõisas veel üks söögikoht – kapten Malm, ütles, et mõned uued mõtted siiski on. Näiteks on järgmiseks aastaks juba kokku lepitud kontsert Priit Võigemasti, Märt Avandi, Vaiko Epliku ja Jaan Pehkiga, kes ise väga tahtsid jälle Hiiumaale tulla.
Sündmuste korraldamise poolelt lisas Talvari, et asukoht on ju imeline – mere ääres, kasutada on paadikuur ja hubane kõrvalsaal, kus sündmusi korraldada saab: “Kokkuvõtlikult, vana hea Roograhu, mõne värske ideega.”
Uued tuuled maja katusel
Sadama omanik on Talvari sõnul neile kuldaväärt toeks, sest olnud algusest peale kättpidi asja juures ning teinud kõike, alustades patjade kohendamisest, lõpetades pitsade valmistamisega. OÜ Hiiu Gruuv algus­aegadel oli Lindroos ka ise restorani osanik, kuni soovis lõpetada ja tema osa välja osteti.
Jari tegutseb sadamamajas sama hoogsalt edasi. Hiljuti rajas ta maja katusele 35 kW võimsusega päikesepargi, mõttega oma maja elekter ise toota. “Kõik sai tellitud täpselt enne suuremat hinnatõusu, aasta alguses, seega läks sellega eriti hästi,” ütles ta. Augustis tootsid päikese­paneelid 30 kW elektrit, mida oma tarbeks kasutada sai. Sellegipoolest ootab Lindroos uue kaabli paigaldamist ja võimalust hakata ülejäävat energiat võrku tagasi müüma. Tasapisi peab ta ka akude soetamise plaani – praegu töötab maja öösel endiselt võrguelektriga, sest päikesepaneelid pimedal ajal energiat ei tooda.
Hiiumaa väikesadamasse tuli soomlane Jari Lindroos 2000ndate algul koos abikaasa Tiinaga esialgu hoopis suvilat otsima. Sõbrannast maakler näitas neile seda krunti mõttega, et kuigi sadam, vast võib siia suvila ka ehitada. Jaril hakkas mõte jooksma, sest oli ka Soomes väike­sadamat pidanud – nii saigi Hiiumaa endale oma esimese modernse väike­sadama koos restoraniga.

Veel lugemist:

Uudised

Neljapäeval lõpetati pidulikult Hiiumaa haigla uuendamine, mis läks kokku maksma 13 miljonit eurot, millest kaksteist tuli Euroopa Liidu toetustest. Haigla juhatuse liikme Riina Tamme...

Teema

Hiiumaa mees Sander Voitka saab tänavu pidada oma üheksandat sünnipäeva, sest sünnikuupäevaks on tal 29. veebruar. Ema Ene Reidma meenutas, et esimese lapse sündimise...

Uudised

Hiiumaa koalitsioonis on läbirääkimisel tegevuskava, mille tulemusena kaoks veel sel aastal osavallavanemad ja osavallavalitsused ning valitsusse lisanduks kolmas abivallavanem. Koalitsoonis lõplikule üksmeelele seni siiski...

Küsitlus

Hille: Õige hiidlane on see, kes elab siin saarel ja edendab kohalikku elu. Ei ole tähtis, et oleks siin sündinu