Jälgi meid

UUDISED

Noored ja noorsootöö tehti omavahel tuttavaks

Miia Järva
Noorsootöötajad õpetasid noori noorsootööd märkama ja julgustasid oma arvamust välja ütlema.
Reedel Kärdla kultuurikeskuses toimunud konverentsi “Märka noorsootööd” külastas ligi 50 huvilist. Neljapäeval noorsootöötajatele suunatud konverentsile tuli osalejaid samuti 50 ringis.
Hiiumaa noortekogu MTÜ Hiiumaa Ankur liige Helen Tammeveski ütles, et tema jaoks oli konverentsipäev kasulik ja silmaringi laiendav: “Sain siit mitmeid uusi mõtteid-ideid.”
Konverentsi üks eestvedajaist, Kaisa Orunuk Eesti noorsootöö keskusest rõhu­tas, et noori jääb Eestis iga aastaga aina vähemaks. Seetõttu on oluline, et need poisid ja tüdrukud, kes oma valikuid eluteel alles alustamas, oskaksid märgata ja aru saada mis on noorsootöö ja kes on noorsootöötaja ning võtta pakutavast parima.
Kärdla avatud noortekeskuse juhataja Merle Salusoo ütles, et tema arvates oli sellist konverentsipäeva Hiiumaa õpilastele väga vaja, kuna tihtipeale samastatakse noorsootööd noortekeskuse tööga, kuid tegelikult on see mõiste palju laiem ja konverents aitas sellest aru saada.
Emmaste avatud noorte­keskuse noorsootöötaja Kaie Pranno jagas noortega oma töökogemusi ja ütles, et on väga tähtis tunda, et see mida sa teed on õige. “Noorsootöö annab võimaluse kujundada ise oma unikaalne nägu, oma hääl kuuldavaks teha ja arvamus välja öelda,” lisas ta.
Salusoo kinnitas, et noorte endi aktiivsusest sõltub, kui palju neid kuulda võetakse: “Mida julgemad on poisid ja tüdrukud oma sõna ja arvamust välja ütlema, seda rohkem võtavad täiskasvanud seda arvesse.”
Arvamused pooleks
Hiiumaa teavitamis- ja nõustamiskeskuse karjääriinfo spetsialist Kati Vaht esitles 2007. ja 2011. aastal Hiiumaa koolides läbi viidud küsitluste tulemusi. Selgus, et pooled saarel elavatest poistest ja tüdrukutest arvavad, et neil on piisavalt vaba aja veetmise võimalusi ning pooled, et siin pole suurt midagi teha.
Emmaste valla noored tunnevad, et vajaksid korv- ja sulgpallimängu ning võistluskunstide harrastamise võimalust, Kõrgessaare vallas olid soovide nimekirjas esikohal BMX ehk bicycle motocross-rattad, rula, tantsimine ja jalgpall, Pühalepa valla noored seadsid pingerea esikohtadele kergejõustiku, tantsimise ja võrkpalli, Käina valla poisid ja tüdrukud tahaksid kõige rohkem tegeleda tennise, iluvõimlemise ja vibulaskmisega, Kärdla noored aga tunnevad puudust aeroobikast, bowlingust ja talvistest tennisemänguvõimalusest.
Küsitlusest selgus, et enamik noori veedab suure osa vabast ajast internetikeskkonnas, mis on esikohal ka info hankimise allikana, teisena küsitakse infot sõpradelt ja alles seejärel vanematelt.
Nädalavahetustel istuvad pooled noored kodus, ülejäänud käivad niisama sõpradega väljas. Ligi pooled küsitlusele vastanud poistest ja tüdrukutest käivad vähemalt korra kuus pidudel, mida noorte arvates võiks rohkem olla. Ka võiks nende arvates pidude korraldamiseks paremaid kohti juurde luua.
Samuti soovitakse kiiremat ja tihedamat praamiühendust ning paremini organiseeritud ühistransporti.
Tulevikuplaanide kohta ei osanud pooled küsitletuist täpsemaid vastuseid anda. Küll aga arvasid paljud vanema kooliastme õpilased, et peale kooli lõpetamist peaksid nad siiski Hiiumaalt mõneks ajaks lahkuma ja võimalik, et saarele kunagi ka püsivalt naasma. Ei puudunud ka arvamused, et Hiiumaal sobib ainult pensionipõlve veeta.
Korraldamine kui kogemus
Projekti “Märka noorsootööd” juhtis 19aastane Tallinna ülikooli tudeng Liisa Otsak, kelle sõnul on taolise konverentsi korraldamisel mitmeid plusse: “Olen siin kohtunud paljude huvitavate inimestega, kuulanud nende põnevaid lugusid ja muidugi ei saa mainimata jätta, et kõik see on rikastanud mind suure kogemuse võrra just korraldamise koha pealt.”
Ettekannetega esinejaid oli nii Hiiumaalt, mandrilt kui välismaalt. Näiteks esines Paula Koppel SA Archimedes Euroopa Noored Eesti Büroost ettekandega “Kirjutades ise noorteprojekti” ehk ENEB-i programmi võimalused.
Konverentsi külastajad mängisid meeskonnamänge ja õhtu lõpetuseks esines paljude noorte lemmiklaulja Artjom Savitski.
Konverentsi toetasid: Hasartmängumaksu nõukogu, Eesti Noorteühenduste liit, Noorte omaalgatuste fond NAF, Kärdla linn, Hiiu Maavalitsus, Hiiumaa Teavitamis- ja Nõustamiskeskus HUPS, Läänemere Linnade liit, B7, Hiiu Leht, Kadi Raadio ja AS Saku Õlletehas. Lisaks olid suured abiks rohkem kui 20 vabatahtlikku, keda korraldajad tänavad.

Veel lugemist: