Connect with us

Uudised

Autokastist alla tormanud pull tappis perenaise

Emmaste valla Jausa küla Kaasiku talus oli esmaspäeval loomade lihakombinaati viimise päev. Kavas oli tapale saata seitse pulli. Seda, mis nii tavapärane toiming seekord kaasa tõi, ei osanud oodata keegi.
Algul läks kõik nii nagu tavaliselt. Loomi hakati laadima autole, mis pidi nad viima Märjamaa lihatööstusesse. Veoki tagumine trepp lasti alla, laudauks avati ja pullid läksid ilusti auto peale. Esimene portsjon oli juba peal ja autojuht sulges parajasti vaheaeda, mis jaotab suure kongi kaheks. Siis aga hakkas üks suur pull auto peal räuskama ja lükkas jõuga värava lahti. Autojuht jäi värava ja kongiseina vahele, pull sööstis kastist alla ning ründas sarvega oma perenaist, 62aastast Lead. Naine sai nii tõsiselt vigastada, et suri.
Teisipäeval käis Hiiu Leht sündmuskohal, kus perepoeg Alar Viilukas rääkis juhtunust detailselt. Ta rääkis, et ema jõudis veel isale öelda, et “tule appi!” ning kui isa emale appi läks, ründas pull ka teda. Isa sai küll kergemaid vigastusi, kuid pääses.
“See mis juhtus, oli lihtsalt halbade asjade kokkulangemine ja õnnetus. Kui ema oleks lauta peitu saanud, võinuks järgmine ohver olla autojuht,” arvas perepoeg, kes ise oli sel päeval tööl.
Alar on veendunud, et sellist marus ja pooletonnist looma ei peata miski: “Kui ta tahab sind rünnata, ta tuleb sulle massiga peale ikka.” Seepärast peab ta eriti ohtlikuks loomaveoauto juhi ametit: “See on täielik eluga riskimine.”
Naabrimees Raivo Mölder, kes ka ise veiseid peab, ütles, et tal endalgi on ette tulnud, et mõni loom koormast tagasi pöördub, aga midagi nii hullu, et põgeneja otse inimest ründaks, pole seni olnud.
“Väga kahju, et nii juhtus,” lisas Mölder. “Nad on eluaeg loomi pidanud, Lea juba kolhoosiaegadest peale.”
Ka sündmuskohal käinud politsei tuvastas, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga ning kriminaalmenetluse alustamiseks alust ei ole.
Tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Kristel Plangi ütles, et kuna hukkunu oli füüsilisest isikust ettevõtja, ei kvalifitseeru juhtum töötervishoiu ja tööohutuse seaduse mõistes tööõnnetuseks. “Tööinspektsioon uurimist ei alusta,” kinnitas Plangi.
Insepktsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna juhataja Rein Reisberg lisas, et seda, miks töötervishoiu ja tööohutuse seadus FIEdele ei laiene, tuleks küsida sotsiaalministeeriumilt ja riigikogult.
Lea Viilukas oli aastaid Sõpruse kolhoosis zootehnik. 80ndate keskel hakkasid nad abikaasaga ise pulle kasvatama ja kasvatasid siiamaani.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....