Connect with us

Nööbist kinni

Kalev Kotkas sotside edust

Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Kalev Kotkas, millise tundega võtsite vastu teate, et Sotsiaaldemokraatlik erakond on avaliku arvamuse küsitlustes edastanud Reformierakonda?
Rõõmsa, kuid samal ajal töise tundega. Me võime ju gallupitesse suhtuda erinevalt, aga ikkagi on meeldiv olla esikohal ja sellise hooga toetust kasvatada. Samal ajal on ka ju näha, et Reformierakonna toetus pole oluliselt langenud. Võimuliidu erakonnana on neil ka lihtsam oma toetust hoida. Opositsioonis olles on see kindlasti keerulisem.
Mida peate selle põhjus(t)eks?
Pean põhjuseks seda, et oleme aastaid hoidnud sotsidele omast asjalikku ja populismivaba joont. Seejuures oleme hoidnud üht ja sama vastutustundlikku liini nii valitsusliitu kuuludes kui opositsioonis olles. On arvatud, et üheks põhjuseks on IRL-i ja Keskerakonna segadused. Ma südamest loodan, et peamine põhjus on ikkagi muus, sest mille erilisega nad siis ikka avalikust üllatasid? Erinevus sõnade ja tegude vahel on respublika ajast teada ja Keskerakonna juhikesksus samuti. Sotsiaaldemokraadid on aastaid erinevalt teistest erakondadest pidanud õigeks, et valijate ja kodanikuühiskonnaga tuleb arvestada kogu aeg, mitte ainult valimiste eelsel ajal.
Miks on sotsiaaldemokraatlike väärtuste esiletõus Eestis võtnud nii kaua aega?
Paarkümmend aastat tagasi värskelt vabanenud riigis olid inimeste murekohad loomupäraselt mõnevõrra teised ja ehk ei osatud ka eriti erakondadel erinevusi näha. Iseseisvat Eesti Vabariiki toetasid ju kõik! Uutes oludes on sotsiaaldemokraatide sõnum muutunud arusaadavamaks, sest need teemad, kus meil on selge oma joon, on nüüd inimestele tähtsad. Kas on tööd või mitte, kui suur on palk, kas meie regioon areneb või kängub, kas lapsed saavad kooli ja lasteaeda? Meie vastused neile küsimistele on jäänud samaks, aga nüüd on nad muutunud valijate jaoks tähtsamaks. Ehk siis sotsiaaldemokraatlikud väärtused on muutunud valijatele oluliseks.
Mida kavatseb erakond edasi teha selleks, et saavutatud edu hoida?
Viimastel kuudel on palju aega, energiat ja närvi võtnud sotsiaaldemokraatide poolt loodu kaitsmine, sest mida muud sa ikka teed, kui keegi sinu loodut kihva keerab. Olgu siinkohal kõige ilmekam näide töötukassaga toimuv. Valminud on juba ka uued eelnõud ja ettepanekud, kus me pakume omapoolseid lahendusi näiteks kõrgkoolireformiks vajalike üliõpilastoetuste sisseseadmiseks, kohalike omavalitsuste otsustuspädevuse suurendamiseks, tervishoius valitsevate ebakõlade lahendamiseks ja palju muud. Nii et selleks, et saavutatud edu hoida ja kasvatada, teeme edasi seda tööd, milleks meid kutsutud on.
Miks ja millal Te sellesse erakonda astusid?
Astusin sotsiaaldemokraatlikku erakonda 1997.aastal, ehk siis juba 15 aastat tagasi. Vallavanemad olid siis ja on ka nüüd erakondadesse meelitamisel n-ö “kuum kaup“. Otsustamise hetkel olid mul viie tolleaegse erakonna kutse koos avalduse blanketiga olemas, valiku tegin maailmavaatest lähtudes.
Mida arvate ütlemisest, et Eesti sotsiaaldemokraadid ei olegi need päris õiged, nende ja Euroopa sotsiaaldemokraatide vahel on tükk tühja maad?
SDE on aastaid teinud koostööd teiste Euroopa sotsiaaldemokraatlike erakondadega ning mingit maailmavaatelist lõhet pole silma hakanud. Mõistagi varieeruvad erakondade programmilised eesmärgid riigiti, mis tuleneb sellest, millised otsuseid on vaja antud riigis langetada, aga kõikjal seisavad sotsiaaldemokraadid töösuhete nõrgema poole – töövõtja – huvide kaitsel.
Kui palju on erakonna liikmete arv viimasel aastal kasvanud?
Eelmise aasta jooksul kasvas erakonna liikmete arv 933 inimese võrra ja jõudis 4740ni. See number ei sisalda Vene Erakond Eestis liikmeid, sest vajalikud registritoimingud on veel tegemata.
Kas SDE Hiiumaa piirkonnaorganisatsioon on ikka sama pisike kui see oli?
Meil on Hiiumaal pisut üle kahekümne liikme. Viimastel aastatel on igaaastane juurdekasv olnud paar-kolm inimest, ehk siis jää on hakanud liikuma. Me ei ole süsteemse värbamisega tegelenud, kui välja arvata eelmisel sügisel tund aega kestnud nn telgituur Kärdlas. Oleme proovinud käituda magneti, mitte haamrina.

Küsis HARDA ROOSNA

Veel lugemist:

Uudised

Juba aprillis hakkas tulema teateid, et Hiiumaa staari staatuses karu on väga liikuv ja läbib pikki teekondi põiki üle saare, kuni mai algul jäädvustas...

Digileht

Hiiu Leht 17.mail Karu jookseb mööda saart nagu pöörane Hiiumaa sai uue piiskopi Hiiu Leht muudab ilmumispäeva ja sagedust Sõdurid päästsid külarahva jalavaevast. Digilehe...

Uudised

Alates 6. juunist hakkab Hiiu Leht paberil ilmuma kord nädalas 20-leheküljelisena neljapäeviti. Kõik paberlehe tellijad saavad võimaluse kolme kuu jooksul veebiuudiseid tasuta lugeda.  Lugeja...

Uudised

Hiiumaa huvide paremaks kaitsmiseks ja esindamiseks asutas 16 saadikut teisipäeval riigikogu Hiiumaa toetusrühma ja valis selle esimeheks Reili Ranna ning aseesimeheks Enn Eesmaa. Toetusrühma...