Kolmapäeval oli Kärdla Turul asuvast endisest lasteriiete poest võimatu lihtsalt mööda jalutada, sest magus koogilõhn meelitas äsjaavatud kohvikusse Heleni Koogid.
Helen Jansen rääkis, et unistas kohviku avamisest Kärdla turul juba kümme aastat tagasi. “Kunagi oli siin turul ühes kollases kioskis toidukoht, kui see kinni pandi, soovisin ise seal kohvikut avada, aga ei õnnestunud,” rääkis Helen.
Peale seda küpsetas ta aastaid torte füüsilisest isikust ettevõtjana. Vahepeal oli ka periood, kus ei küpsetanud, aga Helen tunnistab, et tortide ja kookide tegemine on ta südame kutse.
Mõte Kärdla turule koogikohvik teha tekkis uuesti, kui endine lihapood müüki pandi. “Siis aga kuulsin juhuslikult, et ka lasterõivaste kiosk on müügis ning kuna see on nii ilus, roosa ja suurem, otsustasin oma kohviku hoopis siia teha.”
Helen koos elukaaslasega ehitasid kioski kohvikusk ligi pool aastat. “Oleme siin niipalju ümber teinud, et vanast lasteasjade poest pole enam jälgegi,” kinnitas ta.
Kohvik on väljast heleroosa ja armas, ka sisekujundus on helge ja hubane. “Algselt olid mul pisut teised mõtted, aga kuna koogid on ilusad ja naiselikud, sain sellest inspiratsiooni ka interjööri loomisel,” rääkis Helen. Rahustavaks vastukaaluks sai kohvimasina nurk tehtud tumehallides toonides.
Helen leiab, et turg on kohviku jaoks sobiv koht, sest rahvarohke Keskväljak on vaid kiviviske kaugusel. “Ega siin Kärdlas polegi väga kohti, kuhu võiks kohviku teha,” tõdes ta.
Spekuleeritakse, mis saab Kärdla turust peale Keskväljaku valmimist, aga Helen seda ei pelga. “Teadsin ka, et turul on muudatused plaanis ja käisin enne kioski ostmist vallas uurimas, kas on üldse mõtet siia kohvikut rajama hakata,” rääkis Helen. Vallavalitsusest kinnitati talle, et tema kohviku asukohta muudatused ei puuduta.
“Mõtlesin just, et minu kohvik on turule boonuseks ja muudab seda ilusamaks, samuti leian, et uus Keskväljak toob kaasa rohkem plusse kui miinuseid,” oli ta positiivne.
Küpsetamine veres
Heleni ema on õppinud kondiiter ehk sealt ka lemmiktöö – Helenile meeldib küpsetada magusaid asju. “Olen olnud kokk, aga praed ja lihad ei ole lihtsalt minu teema – tee palju tahad, aga ikka ei jää mahlane nagu ma taha ja kunagi ei tea, kuidas välja tuleb.” Kookide küpsetamisel on ta aga tulemuses kindel: “Tean ja tunnetan neid rohkem.”
Kohvikus pakub Helen keeksikesi, torte, kooke ja pannkooke. Lisaks teistmoodi retsepti järgi tehtud jäätisekokteili, milles mahla asemel maasikakreem, šokolaad või kohapeal valmistatud karamellikreem, peal vahukooremüts ja garneering.
Ka oma kookide välimusele paneb Helen rõhku. Tal on peas sadu mõtteid, mida kõike veel pakkuda võiks. Kui avamismelu möödas ja aega rohkem, plaanib ta pakkuma hakata stiilikoogikesi, mida kingituseks viia. Aga soovija võib ka vitriinist tordi valida ja lasta sellele kohapeal midagi peale kirjutada.
Kiirtoitu ega hamburgerit Helen ei paku, sellegipoolest saab siit ka soolase suutäie, näiteks täidisega pannkoogi või piruka. Suvel on kavas hakata pakkuma ka suhkruvatti.
“Tahan, et asjad kohvikus vahelduks, et ei tekiks rutiini ning tunnet, et teame juba täpselt, mis seal on,” rääkis Helen.
Kui tavaliselt elavad Hiiumaa toitlustuskohad talve üle suvel kogutud rasvast, või sulgevad üldse uksed, siis Helen plaanib talvel leiva laual hoida torditellimusega. “Kui sain varem FIEna ainult eritellimusel torte tehes hakkama, küll saan ka kohviku pidamisega,” on Helen optimistlik.
Peagi jääb Helen beebipuhkusele ja annab küpsetamise mõneks ajaks üle. Eritellimustordid aga jäävad edaspidigi tema hooleks. “Need on signatuursed ja erilised, sellepärast,” märkis ta.
Tortide küpsetamisega alustas Helen isiklikust vajadusest. “Mul olid pulmad tulemas ja tahtsin torti mis oleks sama eriline ja uhke nagu välismaa filmides,” rääkis ta. Kuna aga Hiiumaal keegi niisuguseid ei teinud tol ajal ja mandrilt tellimine oleks olnud keeruline, otsustaski ta selle ise teha. “Nii see alguse saigi ja tegin suvi läbi pulmatorte, vahel isegi viis-kuus torti ühel nädalavahetusel.”
Suveks rohkem kohti
Kohviku avamispäev oli Heleni sõnul üsna ulmeline. “Mõtlesin, et äkki ei tulegi keegi või tulevad vaid minu tuttavad. Siis mõtlesin, et äkki jälle tuleb liiga palju külastajaid ja ei jõua kõik ära toita,” rääkis Helen avamispäevale eelnenud hirmudest.
Sellegipoolest sujus kõik ilusti ja nüüd on tal juba mõtteid, kuidas kohvikut suvel veel mõnusamaks teha. Selleks on plaanis avada terrass, kus külastajad saavad õdusas õhtuvalguses ja muusika saatel istuda. Päeval on boonuseks, et vilus asuv terrass pakub päikse eest varju ja jahutust. Lisaks on kavas panna välilauad ka kohviku päikesepoolsele küljele – neile, kes päikese käes olla tahavad.
Heleni Koogid on avatud kell E–R 10–18 ja L 10–16. Suvel on lahtiolekuaega kavas pikendada: nädala sees võiks see avatud olla kella üheksani ja nädalavahetusel kella kümneni.