Jälgi meid
Tüür bänner

TOIT

Kadaka käbid sobivad raviks ja toidu sisse

Foto: Kaisa Kääramees. Kadakamarjad annavad hummusele teistmoodi maitsenüansi.
Tahtele allumatult väändunud tüvi ning rohetavate okaste vahel sinavad pärlitena helkivad lihakad käbid, mida meie harjunud marjadeks kutsuma. Selline näeb välja me saarerahva südameis sooja pesa pununud puu – kadakas, kelle õhus lenduv magus puidune aroom sooja koduse tunde tekitab.

Rahvausundis on kadaka vägi ja pühadus kõrge au sees. Üheks kõnekaks märgiks, sümboliseerimaks tema pühadust, peetakse kadakamarjal paikevat risti. Kadakaokstest valmistatud viiruki või tükikese puidu põletamisel tekkinud suitsuga puhastasid esivanemad maja enne lapse sündi. Lisaks sai sussutatud välja haigused, nõidused ning kurjus. Keskajal aeti kadakasuitsuga minema lausa katku! Vanarahvas uskus, et kadakaoksa põhjendamatu murdmine toob tegijale halva õnne!

Veel lugemist:

LAIAST MAAILMAST

Prantslased on hädas veinitootmisega, sest nii kliima kui ka tarbimisharjumused annavad sellele väärikale traditsioonile valusalt pihta.

UUDISED

Eile pidasid Hiiumaal Laasi jahipiirkonnas jahti kohalikud kütid koos Tartu jahimeestega.

ISETEGEMINE

Vineeri ajalugu Eestis on pikk ja väärikas, oli ju Lutheri tehas omal ajal vineeri tootmises maailmanimi. Hiiumaal väärindatakse vineeri omamoodi – triibuliselt. Triibuvineeri loonud...

UUDISED

Albert Pulleritsu nimelise noore statistiku preemia pälvis tänavu Alice Mikk, kes kaitses kevadel oma magistritööd TalTech majandusanalüüsi erialal teemal „Tööjõumaksudest kõrvalehoidumist ennustavad tegurid ettevõtte...