Ligi kaks kuud oli MTÜ Hiiumaine Toit esindatud saatkonnana Tallinna jõuluturul. Saare väiketootjad tõid üle mere pealinna kaasa traditsioonilisi, aga ka üllatavaid maitseid.
Kõige rohkem kiideti Hiiumaa Köök ja Pagar tooteid ning paljud tulid hiiumaise leiva ja süldi pärast tagasigi. Toidusuveniiride kinkimine oli selle aasta trend ja kogu perioodi peale osteti enim kuivatatud haugi- ja säinatükkidega kalašokolaade.
Raekoja platsil asunud nn saatkonda väisasid peamiselt välisturistid, valdavalt Skandinaaviast. “Kas teie saatkonnad tulevad ka teistesse Euroopa linnadesse,” küsisid külastajad Hiiumaa tooteid maitstes ja saare kohta lähemalt uurides. Põhjanaabreid külastas meid enim detsembri esimestel nädalatel ning neile oli Hiiumaa enamasti tuttav ja paljud olid saarelgi käinud.
Kui kohalikku klienti väga palju just ei kohanud, siis jõulude eel tulid saatkonda just eestlased. Kokku sooritati 3356 ostu, aga kliente saime kindlasti palju rohkem ja tuntust kogus Hiiumaa külluses.
OÜ Triibuvineer kujunduslahendus sidus Hiiumaa väiketootjate toodete väljapaneku pilkupüüdvaks tervikuks, mis andis jõuluturu külastajale selge sõnumi, et hiiumaine toit on kvaliteetne ja pärineb puhtast loodusest.
Pealinna jõuluturul oli Hiiumaa esindatud esmakordselt. Müügitulemused rõõmustasid väiketootjaid, kuigi korraldustiimi ootustes võinuks läbimüük suuremgi olla. Samas on esimese aasta kogemusest palju õppida ning pingutame edasi hiiumaise toidu tuntuse tõstmise nimel ja loodame ka eksporditurule jalga ukse vahele saada.
MTÜ Hiiumaine Toit on katusorganisatsiooniks saare väike- ja talutootjaile. Ühine turundamine ja logistilised lahendused seovad osaühingut Hiiumaa Köök ja Pagar ning veel 18 saare väiketootjat. Ettevõtmist toetas Hiidlaste Koostöökogu läbi Leaderi lühikeste tarneahelate müügiedenduse programmi.
Margit Pruul
Hiiumaa saatkonna
eestvedaja