Connect with us

Uudised

Hiiumaa supluskohtade veekvaliteet väga hea

Kuigi meie randadest on viimasel neljal kuul leitud kahel korral masuudireostust ning kahel viimasel kuul ka rasvareostus, siis veeproovid on õnneks korras ja ujuda ohutu.
Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Lauri Liepkalns ütles, et kui eelnevatel aastatel on sinivetikad Hiiumaa randadesse jõudnud kesksuve paiku, siis käes­oleval aastal sinivetikatest veel teateid tulnud ei ole. Eelmisel nädalal käis Terviseameti Lääne regionaalosakonna proovivõtja supluskohtades ning siis oli suplusvesi puhas. “Vaid Helter­maa sadama lähistel oli näha sini­vetikakogumeid, kuid sadama piirkond pole ka suplemiseks sobilik koht,” ütles ta.
Liepkalns selgitas, et sini­vetikaõitsengu prognoos sõltub muuhulgas merevee temperatuurist ja tuule suunast: “Selleks, et sinivetikad hakkaksid vohama, on vaja eelkõige sooja ja toitaineterikast vett ning sooje ja tuulevaikseid ilmu.”
Küll tuvastas terviseamet eelmise nädala alguses mitmetes suplusrandades, sh ka Hiiumaal koolera vibriooni. Hiiumaal võeti proovid Kassari ja Liivalauka randadest. Tegemist on mittetoksiliste koolera­vibriooni tüvedega, mis ei oma epideemilist potentsiaali, kuid võivad paaril-kolmel protsendil suplejatest põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, haavanakkust, kõrva- ja nahapõletikku ning mädanikke.
Veeproovid korras
Maikuust augustini iga kuu üks kord, võetakse veeproove saare seitsmes supluskohas. Viimati, 7. juulil olid kõik analüüsid korras.
Kõrgessaare osavalla kolme supluskoha, Luidja, Mangu ja Tõrvanina veekvaliteet on olnud viimased kümmekond aastat väga hea. Inimestele meeldib veel käia ujumas Ristna ranna lainetes, kuid ametlikku supluskohta sinna rajatud ei ole.
Kärdla Hausma tee supluskohast on analüüse võetud juulist 2019 ja Rannapaargu supluskoha kohta on andmeid juunist 2009. Vaid korra nende aastate jooksul on vesi olnud halva kvaliteediga, augustis 2014.
Kassari supluskoha vett on analüüsitud viimased kümme aastat, vaid korra, augustis 2020 leiti proovis kõrgenenud E. coli sisaldus ja anti soovitus ajutiselt mitte supelda. Käina osavalla teine populaarne suplus­koht eriti lastega perede seas on Lussuliiva, kus ametlikke veeanalüüse ei tehta. Osavald rajas sinna hiljuti uue, suurema parkla ja parandas teed.
Emmaste kandi Liivalauka supluskoht on vähemalt kümme aastat olnud ametlikult väga hea veekvaliteediga.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....