Connect with us

Uudised

Hiiumaa aasta sportlased selguvad peagi

Karli Saul
Pisut intriigi oli aasta meessportlase valimise ümber. Aasta meessportlase nominentideks osutusid valituks Kreeka-Rooma maadleja Heiki Nabi, odaviskaja Magnus Kirt, kümnevõistleja Maicel Uibo ja rallisõitja Ott Tänak. Juba enne galat ilmusid lehtedesse pealkirjad nagu “Kas spordiajakirjanikud tegid Tänakule liiga?”. Nimelt selgusid laureaadid rahvahääletusel saadud ning 43 spordiajakirjaniku ja
67 spordiorganisatsiooni antud häälte liitmisel. Nii spordi­ajakirjanikud kui spordi­alaliidud andsid üksmeelselt laureaaditiitli tänavu väga eduka aasta teinud Kirdile, teist meelt oli rahvas, kellelt kõige rohkem punkte teenis Tänak.
Esmakordsed tunnustused
Esmakordselt tunnustati spordiaasta tähtede galal maakondade aasta spordi­klubisid. Hiiu maakonna diplomi võttis vastu Hiiumaa orienteerujate klubi president Eda Tärk. “Saada tunnustus Eesti olümpiakomitee poolt on sportlikus mõttes väga kõrge tunnustus,” ütles Tärk. “Seista seal koos teistega spordiaasta gala laval oli väga suur au.”
Samuti esmakordselt valiti kõige sportlikumat valda. Kandideerisid viis valda ja tiitli pälvis Elva vald. Tunnustuse teeninud Elva vald toetab sporditegemist ning annab sporditegemise ja tervislike eluviiside viljelemiseks ka ise eeskuju, korraldades igal aastal augustis spordikuud. Elva valla üks arengukava eesmärke on arenev sporditurism, toetades suurüritusi nagu näiteks Rally Estonia Elva linna-­
katse ja Tartu Maraton, Eesti meistrivõistlusi orienteerumise tavarajal ja teates ning rahvus­vahelist orienteerumis­võistlust Suunto Games. Vald võttis mullu tööle spordijuhi, kes koordineerib ja arendab spordivaldkonda.
Tärk hindas EOK presidendi Urmas Sõõrumaa algatuse tippspordi laiema kandepinna loojate töö tunnustamiseks igati kiidu­väärseks.
Meie parimad valitud
Ka Hiiumaa aasta parimad sportlased, treenerid, spordisündmused jt on juba valitud. Avalikustatakse need sel reedel, 10. jaanuaril kell 18 algaval spordiaasta lõpetamise peol Palade koolimajas. Nagu tavaliselt, antakse sel peol üle ka kultuurkapitali spordipreemiad “Tänu ja kummardus”, aasta- ja eripreemiad.
Hiiumaa spordiliidu juhatuse esimees Anton Kaljula ütles, et aasta parim nais­sportlane ja parim mees­sportlane on sama tunnustuse pälvinud ka korra varem. “Midagi pole teha, kui mõned tublid sportlased on teistest peajagu üle – kes on tubli, see on tubli, teeb senikaua, kui jõuab ja ükskord läheb veteranide hulka,” nentis Kaljula. Samuti korduvad parimate veteranide nimed, see-eest täienevad uute nimedega noorsportlaste read.
Hiiumaa aasta sportlasi valitakse eri vanusegruppides: kuni 16aastased, kuni 21aastased, veteransportlased ja täiskasvanud, lisaks muud kategooriad nagu aasta spordisündmus, aasta klubi, aasta sponsor jt. Valimisel kehtib teist aastat kord, kus samuti kasutatakse rahvahääletust, mille tulemusele lisatakse spordiliidu üldkoosoleku hääled.
Aasta sportlased valiti Kaljula sõnul üsna üksmeelselt: “Mingit probleemi ei olnud – hääletustulemused olid nagu olid ja matemaatika oli lihtne.” Siiski on kavas korda pisut täiendada, et mõned tehnilised nüansid paremini paika saada.
Sel aastal esimest korda valitakse ka Hiiumaalt alustanud 2019. aasta parim sportlane. Sellele kategooriale ei kehti nõue elada või töötada saarel või kuuluda mõnda Hiiumaa spordi­klubisse. See võimaldab hiidlastel tunnustada ka neid sportlasi, kes sportlase­teed saarel alustasid, aga jätkavad mandril elades ja mandri klubides. Sellest, et sellise kategooria järgi on saare spordirahvas puudust tundnud, annab märku fakt, et tunnustamiseks esitati mitu kandidaati.

Veel lugemist:

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa