Jälgi meid
Hiiumaa Glögikohvikute Päev 23.11-07.12

UUDISED

Üllatuskülaline üllatas külalisi

Teisipäeval Lauka kooli külastanud Evelin Ilves kohtus Lauka jahimajas LEADER tegevusgruppide esindajatega, kes olid tulnud Inglismaalt ja Prantsusmaalt tutvuma siinsete projektidega.
Õppereisil olid kaugete külaliste saatjateks projektijuht Ly Kaups ja LEADER tegevuskeskuse juhataja Reet Kokovkin.
Kaups rääkis, millist elevust tekitas kui külalistele teatati, et kümnekonna minuti pärast seisab ees kohtumine Eesti presidendi abikaasaga.
Vastutasuks palusid hiidlased, et kui nemad Inglismaale õppereisile tulevad, saaksid nad kohtuda Walesi printsiga.
Michelle Obamale eeskujuks
Külalistele selgitas Evelin Ilves, miks ta pühendab nii palju tähelepanu koolisööklatele ja tervislikule koolitoidule ning rääkis sellest, mida nägi Lauka koolisööklas. “On vaja tahet ja julgust, et midagi oma töös ja elus paremaks muuta. Sellised inimesed nagu Aimi Aromatova suudavad inspireerida kindlasti paljusid – nii Hiiumaal, Mandri-Eestis kui ka Inglismaal ja Prantsusmaal,” lisas Evelin Ilves.
Ilves rääkis Michelle Obama murest, et üles on kasvanud terve generatsioon ameeriklasi, kes ei oska üldse kodus süüa teha ning kelle maja­pidamises pole köökigi.
“Erinevalt paljude suurlinnade elanikest, on Eesti inimestel veel õnneks alles oskus ise endale toitu kasvatada ja valmistada,” märkis Ilves rahulolevalt.
Michelle Obama algatas viis aastat tagasi samasuguse tervisliku ja naturaalse toidu kampaania, mille Evelin Ilves Eestis. Kuigi algul paistis see täiesti võimatu missioonina, siis eelmiseks aastaks oli ainuüksi New Yorgis juba loodud 300 kooli- või sotsiaalaeda, kus toitu kasvatatakse, lisas Ilves.
“Meil ei ole vaja minna nii kaugele, peaksime enne aru saama, kui tähtis on toit, see mida me sööme,” ütles Ly Kaups ajalehele. Ta viitas, et aina rohkem levivad allergiad on üks, mida me ise teeme endale ja oma lastele. “Targem on sellele juba nüüd mõelda,” on tema soovitus.
Kaks päeva Hiiumaal
Külalised saabusid Hiiumaale pühapäeval ja veetsid siin kaks päeva tutvudes LEADER projektidega. Esmaspäeval külastasid nad Triinu Schneiderit ja tutvusid tema õunamahlatööstusega ja Vetsi talli leivaküpsetuskojaga, vaatasid Hiiu Villa ja Vaemla tootearenduskeskust, Sulev Matto Ala farmi ja Kapteinide veisekasvatustalu, tutvusid Orjaku sadama arendusega, mis toimub valla, külaseltsi, ettevõtjate ja nn Kala LEADER-i koostöös, ning
külastasid Käina ja Suuremõisa koole. Külalised andsid Käina koolis inglise keele tunde, vestlesid õpilastega ja kiitsid nende inglise keele oskust.
Õhtul tutvustasid Hiiumaa projektipartnerid Soera talumuuseumis kohalikke toidutavasid.
Teisipäeval tutvusid külalised Kärdla linna LEADER projektidega ja Kärdla koolisööklaga, seejärel külastasid Tarbijate ühistu tootmisüksust ja tutvusid toorpiimaprogrammiga, lõunat pakkus külalistele Lauka koolisööklas Aimi Aromatova, seejärel vaadati üle mis seisus on Kõpu rahvamaja, mida EL-i toel taastab kohalik külaselts ning tutvuti Kalana küla LEADER projektidega.
Kohalikud korraldasid küla­listele Kõpu metsas seenelkäigu ning päev lõpetati ühiskokkamisega grillis Lest ja Lammas. Ly Kaups rääkis, et prantslased tundsid seeni paremini kui inglased, aga mustikad maitsesid ühtviisi kõigile.
Kolmapäeval viis praam külalised Saaremaale tutvuma sealsete LEADER projektidega.
Õnnestunud projekt
Koostöö Hiiumaa, Saaremaa ja Läänemaa LEADER tegevusgruppide toel algas 2011. aastal, kui kutsuti kokku koolide ja lasteaedade kokad, et koos selgusele jõuda kohaliku toidu jõudmise võimalustes lasteasutustesse.
Nüüd jätkub koostöö juba rahvusvahelise projekti Growing Gastronauts ehk Reet Kokovkini tõlkes Sirguvad söögisellid, kaudu. Projekti käigus uuritakse lühikese tarne­keti rakendamise võimalusi igal maal eraldi, et vahetada tootjate ja töötlejate kogemusi ning õppida üksteiselt. Teiseks õpetada lastele, kus toit kasvab ja kuidas ise head sööki valmistada.
“See on olnud kahtlemata edukas projekt ja õnnestunud teemavalik, kuna puudutab paljusid ja seda on võimalik edasi arendada,” ütles projekti­juht Ly Kaups.
Uus asi, mida projekti Sirguvad söögisellid käigus kavatsetakse teha, on kutsuda Hiiumaa, Saaremaa, Prantsusmaa ja Inglismaa koolilapsi kokkama. Selleks antakse lastele ülesanne nt “täna teeme midagi õunast” traditsiooniliste toitude võtmes. Ühtlasi on eesmärgiks praktiseerida inglise keelt. Laste töö filmitakse üles ja seatakse YouTube-i, häid retsepte vahetatakse.

Veel lugemist: