Jälgi meid

UUDISED

Kiire interneti võimalus 1400 kodul

Toomas Kattel
Elektrilevi kommunikatsioonijuht Tuuli Sokmann ütles, et Hiiumaal esitati kiire internetiühenduse sooviavaldus 428 aadressile, neist 278 on n-ö valgete alade piirkonnas, kuhu kvalifitseerub riigi toetus.
Valgeks alaks loetakse piirkondi, kus praegu kvaliteetne internetiteenus puudub ja kuhu Eesti sideoperaatorid ei plaani investeerida lähema viie aasta jooksul.
Riiklikul konkursil esitas Elektrilevi Hiiumaa nn valgete alade piirkonnas pakkumise kiire internetiühenduse toomiseks 449 aadressile.
“Kui siia lisada ka need ühendused, mida plaanime ehitada väljaspool niiöelda valgeid alasid ja arvestada kortermajades ka eraldi maja­pidamisi, siis saame kokku tuua internetivõrgu enam kui 1400 kodusse Hiiumaal,” täpsustas Sokman. Ta lisas, et kõik need on ette­võtte plaanid, suurema kindlustundega saab kõigest rääkida, kui leping on sõlmitud.
Omapanus 200 eurot
26. oktoobril kuulutas tehnilise järelevalve (TJA) amet kiire interneti võrgu nn viimase miili konkursil edukaks pakkujaks võrguettevõtte Elektrilevi, mis ehitab järgneva viie aasta jooksul 40 016 kiiret internetiühendust.
Pärast 30 päeva möödumist tulemuste avalikustamisest ehk eeldatavasti novembri lõpus sõlmib TJA Elektrileviga lepingu. Peale seda võtab Elektrilevi liitumisvõimaluse saavate aadressidega ühendust. Maja­pidamised, kus soovitakse liitumisvõimalust kasutada, peavad omalt poolt maksma kuni 200 eurot. Ühe ühenduse väljaehitamisse panustab riik ligi 500 eurot ja ülejäänud kulud katab Elektrilevi.
Sokman ütles, et eraisiku omapanus jääb samaks, olenemata sellest, kas tema maja­pidamine asub riigi subsideeritaval alal või mitte.
Ühendusi rajatakse rohkem
Elektrilevi juhatuse liige Taavo Randna teatas, et 20 miljoni euro toel on ettevõttel võimalik kiire interneti võrguga ühendada järgmise viie aastaga 40 000 hoonet. Koos Elektrilevi enda investeeringutega plaanitakse ühendus luua vähemalt 100 000 aadressil ehk kortereid eraldi arvestades 200 000 majapidamises.
Ühendatavate majapidamiste arv kasvab Randna hinnangul tõenäoliselt ka investeeringute käigus. “Esialgsed plaanid oleme teinud sooviavaldusi ja elektrivõrgu arendusplaane arvestades, kui aga kuskil juba ehitama hakkame, siis on võimalik plaanitust rohkem kodusid võrku ühendada,” ütles Randna. Ta lubas, et enne piirkonnas sidevõrgu ehitamist antakse sellest elanikele teada ja kogutakse infot täiendavate liitumishuviliste kohta.
Elektrilevi on Eesti suurim võrguettevõte, mis haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama, lisaks haldab tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning on ehitanud kiire interneti võrgu Tallinnas Veskimetsas.

Veel lugemist:

UUDISED

Hiiumaa vald sai esimeses taotlusvoorus kiire interneti ühenduste loomiseks 1,1 miljon eurot, sideettevõtjatel on valida 18 küla 819 aadressi seast. Mai esimesel nädalal määras...

UUDISED

Hiiumaa vallavalitsus otsustas möödunud nädala istungil saata majandus- ja kommunikatsiooni­ministeeriumile nimekirja küladest, kuhu soovitab esmajärjekorras viia kiire interneti. Nimekirjas on Allika, Aru­küla, Emmaste, Esiküla,...

UUDISED

Hiiu maakonnale eraldatud 3,2 miljonit eurot kiire interneti nn viimase miili ehitus­raha ELi reeglitest tulenevalt korraga kasutada ei saa – vald saab valida, millised...

UUDISED

Juuni lõpus lahkus omal soovil ametist Kõrgessaare osavalla vanem Üllar Laid, kel pooleli jäi mitu projekti. Praegu asendab teda Pühalepa osavalla vanem Liili Eller,...