Jälgi meid

TRANSPORT

e-pilet ja mootorratta ülevedu aprillist soodsamad

Facebook
Alates 1. aprillist on kassast ja internetist ostetav e-pilet võrdse hinnaga. Teine hea uudis on, et mootor­ratast omavad saare­elanikud saavad nüüd sooduspileti.
Piletite hind ühtlustub tänu sellele, et Kuivastu-Virtsu, Heltermaa-Rohuküla ja Triigi-Sõru liinidel kaob e-pileti teenustasu.
Seni lisandus veebist ostetud e-piletile eelisjärjekorra teenustasu olenevalt sõiduki­liigist 1.60 kuni 7.63 eurot. Ostetud e-pileti hilisem muutmine maksis 1.60 eurot.
Need tasud kaovad 1. aprillist ning e-pilet hakkab maksma sama palju kui kassast ostetud üldjärjekorra pilet.
Väinamere Liinide juhataja Urmas Treieli sõnul  kasutatakse praegu e-piletit palju tippaegadel, aga väljaspool tippaegu eelistatakse osta pilet kassast. “Pole harvad juhtumid, kus suur hulk sõidukeid saabub viimase kümne minuti jooksul ja koguneb kassajärje­korda, iseteenindusread on aga samal ajal tühjad,“ kirjeldas Treiel olukorda.
Vedajafirma juhid loodavad, et selle muudatusega kasvab pääsla läbilaskevõime ise­teenindusradade suurema kasutuse arvelt ning see võimaldab reisijatel lisaks võita ka ajas.
E-pilet, mis on ostetud kindlale reisile, tagab endiselt eelis­järjekorra piletil konkreetsele reisile, teistele reisidele kehtib e-pilet üldjärje­korra piletina ostuhetkest kuni 48 tundi peale piletil­olevat reisiaega. Päevapilet on alati üldjärjekorra pilet.
Ka kassast on võimalik osta eelisjärjekorra pileteid, kuid neile lisandub teenustasu 1.60 olenemata sõidukiliigist. Seni maksis broneering sadamakassast ostes rohkem kui e-piletiga ja küündis suure bussi puhul 11.50 euroni.
Määruse muutmisest tulenevalt väheneb piletitulu u 250 000 euro võrra aastas, vajalik kulu on ministeeriumi eelarvesse planeeritud.
Mootorratta ülevedu soodsam
Veel üks 1. aprillist kehtima hakkav muudatus rõõmustab mootorrattureid. Saarte püsielanike mootorratastele kehtestatakse üleveol samuti soodushind nagu see kehtib sõiduautode puhul.
“Tore on, et oleme nüüd auto­omanikega võrdsed,” ütles mootorrattaomanik Valdur Jänes. “Eraldi sõiduraja saime juba eelmisel aastal – meie oleme rahul,” lisas ta.
2009. aastal korraldasid mootorratturid protesti­aktsiooni, alastisõidu Kalana sadamas, ja nõudsid sadamatesse mootorratastele eraldi sõidurada.
Püsielaniku mootorratta ülevedu sooduskaardiga hakkab maksma Saaremaal liinil 1.28 ja Hiiumaa liinil 1.60 eurot, täishinnad on vastavalt 2.56 ja 3.20 eurot.

Veel lugemist: