Jälgi meid
Hiiumaa Glögikohvikute Päev 23.11-07.12

UUDISED

Teise laada järel tuleb kolmas

Laupäeval peeti
Kärdlas Villalao ees ja sees kohaliku toidu ja omatoodangu sügislaata, järgmisel aastal sealsamas jälle
“Mihklipäeva laat ongi väiksem, see ei võistle suvise käsitöö ja omatoodangu laadaga, aga mulle tundub, et sel laadal on oma koht,” ütles üks laada korraldajaid, Ly Kaups MTÜ-st Hiiu Paiud.
Esialgu vajab see väike ja valdavalt kohalikele elanikele mõeldud (sest turist on juba saarelt läinud) laat toetust ja korraldajat, et müügiprotsessi värskendada esinejatega ja töötubadega seni, kuni müüjate-ostjate arv kosub.
Kaups lubas, et püüab anda oma panuse, et laat toimuks ka järgmisel aastal ning tuua sinna koostöökogu rahvusvahelise toiduprojekti Sirguvad söögisellid [Growing Gastronauts] partnerite, Inglismaa ja Prantsusmaa, retsepte.
Eriline kaubavalik
Laadale jagus nii sügisandide müüjaid kui ostjaid, töötubades praeti erivärvilisi kotlette, keedeti värvi, teritati nuge ja sepistati ehteid. Kaubavalikut oli seinast seina – Urve Smilli uhketest lambanahkadest korvide-luudade, vanavara ja kaltsutittedeni välja. Eriti hea minek paistis olevat nii hiiu- kui peipsimaistel sibulatel, kaubaks läksid nii kuldsed kui õrnroosad. Ka laadasaiad said kähku otsa. “Laat on hea koht oma toodangu esitlemiseks ja tarbija peal katsetamiseks – meie oleme rahul,” kinnitas HTÜ Hiiu Tootmine müügijuht Pille Pink.
“Hiiumaale on ikka hea tulla, siin on nii mõnus,” kiitis laata Triinu Akkermann Peipsimaa Sibulateelt.
“Jah, me mängime toiduga,” tunnistas ausalt üles Tauno Laasik MTÜst Peipsimaa Kogukonna köök. Tartus Antoniuse õues on neil Maitseelamuse koda ehk ühis- ja õpiköök, kus kohaliku toidu ja toorainega uusi retsepte katsetatakse. Kõikjal, kuhu kutsutakse, käiakse omakandi ettevõtjate tooteid tutvustamas ja pakkumas. Kärdla sügislaadal müüs Laasik suitsuvutte ja suitsutatud vutisüdameid, sibulaid ja suitsulatikaid ning küpsetas ülepannipannkooke.
Pannkoogitäidiseks pakkus Laasik kas vaarikamoosi või suitsutatud vutiliha ja -südameid. Kui Hiiumaa kitsejuustutootja Külli Karik andis soovituse pannkoogi vahele ka mõned juustutükid pista, sai koogist tõeline hõrgutis.
Laadapäeva kõige erilisemaks kaubaks hindas üks laada korraldajaid, kohaliku toidu projektijuht Ly Kaups Järveotsa vutifarmi suitsutatud vutisüdameid.
Saarlased teevad kadedaks
Kadedakstegevalt rikkalikuks nimetas ta saaremaitse toodete, mahetatraküpsiste, maherukkihelveste, rabarberi-sellerimoosi, valemurakamoosi, borši, maitse- ja vannisoolade, kadakamarjasiirupi, mitmesuguste sinepite, tšatnide ja muu seesugusega kaetud letti, kus tulemata jäänud saarlaste kaupa müüs puhastverd hiidlanna Kairi Kõrm. “Meil on veel palju arenguruumi,” nentis Kaups.
Väga rahul oli ta ka Heli Hahndorfi kotlettide töötoas õpetatud-õpitud nippidega: nii näiteks võib kotletitaignale lisada mustikajahu, aga ka aedvilju parikat-suvikõrvitsat ning tainast tuleb kõvasti vastu taldrikut peksta, et hakkliha hästi kokku kleepuks ja kotlett pannil ära ei laguneks.
Kaups ütles laada kohaliku toidu kaubavalikut kokku võttes, et väljas olid kõik, kes Hiiumaal midagigi teevad. Teda rõõmustas, et Koit Kalmus oli müügile toonud suitsukala ja isegi angerjaid, keda pole mitu aastat lettidel nähtud.
Laadajuhiks oli Õie Laksberg ning laada korraldamise usaldas koostöökogu uuele MTÜ-le Hiiu Paiud.

Veel lugemist: