Connect with us

Kultuur

Meil aiaäärne tänavas …

Foto: Madis Sinivee / Pärnu Postimees. Ühislaulmise õhutaja Valter Parve kutsub seitsmendat korda folgilisi koos laulma, Eesti vabariigi 100. aastapäeval julgustas ta koos laulma kogu Eesti rahvast.
Neil kõikidele eestlastele tuttavatel laulusõnadel on tänavu eriline tähendus – Lydia Koidula sünnist möödub detsembris 180 aastat.

Tema looming andis hoogu ärkamisajale ning päris kindlasti on Koidulal panus ka selles, et me rahvana  kestma oleme jäänud. „Mu isamaa on minu arm“ tähendas  okupatsiooni aastatel meile rahvushümni ja see puudutas väga paljude südameid ka äsjasel noorte laulupeol. Päris kindlasti on mõlemad laulud meil suus 22. juulil Kassari rahvamaja muruplatsil (vajadusel saalis): kohe, kui k 14 alustame selle aasta Hiiu Folgi salmikulaulude töötuba ja siis enne, kui koduteele asume.                                                                                     

Nende kahe vahele mahub hulga muidki laule, mille alguse iga osaleja ise üles võib võtta. Minul näiteks jäi 23. juunil Kärdla sadamas – võidutule toomise ajal – keele peale „Jää vabaks, Eesti meri“, teeme selle nüüd ära! Loodetavasti on seegi kord kohal Kassari omad muusikud ja ehk kuuleb vahelduseks ka (vinüülidelt) Straussi Viini metsade lugusid –  Miliza Korjusel on augustis sünnipäev.                                                                    

Kooslaulmisele on oodatud kõik huvilised, suurt rõõmu teevad kaasakutsutud pere nooremad. Võtke ühes koju kogunenud salmikud, laulikud – koos saame iga looga hakkama. Mõne tuntud viisiga on nii, et sõnad pole meeles, teisega jälle vastupidi: näiteks ei oska ma laulda „Kilter, kubjas, aidamees – need on põrgus kõige ees; kooli kinni panijad sinna kampa sobivad“ – kes teab selle meloodiat?              

Koidula mõtted ja tunded võivad meile abiks olla tänagi, kus järjest rohkem on ahistavaid ettekirjutisi („tsaari ukaase“), üksindust, kiusukiskumist, kadedust, oma õiguste tagaajamist, labasust, nihveldamist jms – ehk vajab mitmesse eri leeri kupatatud Eesti rahvas uut ärkamisaega?                           

Ja üheskoos laulmisest võib kaose tõrjumisel palju abi olla …

Valter Parve

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi.

Uudised

Kõrgessaares 30. aprillil avatava käsitöökaupluse avanud neli naist tahavad enda sõnul poe avamisega järgi uurida, kas Viskoosa on ikka nii arenev koht nagu väidetakse. ...

Digileht

Hiiu Leht 26. aprillil Neli naist avavad Viskoosas poe Osa Käina ajaloost sai kaante vahele Kevadist ürdikuningat tuleb tikutulega otsida Maarjakask astub kadakale kannule...

Uudised

Kolmapäeval  Kõpu poolsaare põhjaküljes Palli – Mägipe piirkonnas ja lõunaküljel Kaleste kandis tuvastatud rannikureostuse eemaldamiseks korraldab Hiiumaa vald talgud. Vabatahtlikud on oodatud appi reedel,...