Söök on inimese elus tähtsal kohal ja see, kuidas igapäevane kõhutäis maitseb, polegi nii tähtsusetu. Üha enam hindame kohalikust toorainest ja puhtast loodusest pärit juurikaid ja liha ning sellest valmistatud roogi. Need võivad olla piirkonniti väga erinevad.
Eraldi teema on maitseelamuste pakkumine meie külalistele ja ainult siinsele paigale omase toidu tutvustamine.
Nüüd Eestisse jõudnud ja esimesena Hiiumaal kanda kinnitanud Culinary Heritage tutvustab läbi tunnustatud ja võrgustikku kuuluvate söögikohtade Euroopa erilisi maitseid ja juhatab külalisi nendesse paikadesse.
Tähelepanu osutatakse just kohalikule toidule, selle traditsioonidele. Kui kasutatakse piirkonnas kasvavaid või kasvatatavaid toidu-
aineid, siis jääb ka saadav tulu samuti seal elavatele inimestele.
Hiiumaa on meretagune maa, kus nii kiiresti ringi vaadata ei jõua, et ilma kõhutäieta lahkuda saaks. Seega on vaja leida söögikoht, mille hea toit meelde jääks ning kutsuks meist head rääkima.
Üks väikeettevõte ei jõua oma toodangut eriti reklaamida ja nii ei teatagi, kus väärt ja naturaalse maitsega toodet pakutakse. Kui uksel on silt “Kohalik toidupärand”, siis tekib turistil äratundmine, kui ta on sarnases restoranis näiteks Taanis viibinud.
Hiiu Leht leiab, et Kohaliku toidupärandi märgise saamine on saavutus Hiiumaale tervikuna. See võrgustik aitab meil saada maa-
ilmas nähtavamaks läbi kohaliku toidu.
Armastus käib aga teatavasti kõhu kaudu.
5. veebruar 2016