Jälgi meid
Tüür bänner

UUDISED

Knowsheep õpetas lammast tundma

Eelmisel nädalalõpul oli Käinas Odratolguse õlleka varjualuses koolitus, mis pakkus huvi mitmekümnele lambakasvatajale.
Projekti Knowsheep koolituse käigus näitas Aigar Reinold lamba nahastamisvõtteid. Projekti Hiiumaa koordinaator Omar Jõpiselg võttis aega: kuus minutit ja puhas, ühegi vigastuseta nahk oli ute seljast maas, veel kümme minutit ja lihakeha sai valmis turustamiseks.
Sama nobe on mees ka lambapügamisel – Maaülikooli nõustaja Hillar Kalda ütles, et viimasel ajavõtmisel kulus Reinoldil ühe lamba pügamiseks keskmiselt kaks minutit.
Kalda ise õpetas, kuidas lambanahku puhastada, soolata, ladustada ja ümber soolata, et need säilitaksid villakatte ja oma väärtuse.
“Mõistlik on neljakuused talled ära pügada enne, kui nad kuuekuuselt lihaks lähevad,” soovitas Kalda. Pärast tallevilla pügamist kiireneb looma ainevahetus, ta hakkab paremini sööma ja kiiremini kasvama, samuti ka vill.
Olavi Liblik rääkis, kuidas säilitada lambaliha. Lambapidajaid üllatas, et jahutuses, mitte külmutuses, tohib liha hoida üsna kaua: lausa päevi, ilma, et sellega midagi halba juhtuks. Pigem vastupidi – liha muutub paremaks ja muredaks.
Koolituse teisel päeval tutvustas Liblik lamba lihakeha tükeldamise võtteid.
Tegemist oli projekti Knowsheep teise koolitusega Hiiumaal. Projekti toetab INTERREG IV A Kesk-Läänemere programm ja selle eesmärk on populariseerida lambakasvatust talunike, tootjate-käitlejate, tarbijate, käsitööliste ja turistide hulgase.

Veel lugemist: