Connect with us

Uudised

Hiidlaste algatus kasvas suureks

JOOSEP NIIT
Swedbanki Hiiumaa osakonna töötajate idee kasvas üle­eestiliseks algatuseks Annetame aega.
Swedbanki Hiiumaa osakonna haldur Elmo Harjak meenutas umbes kümne aasta tagust aega, kui nad kolleegidega korraldasid ajurünnaku: “Mõtlesime, mis võiks olla see “hea tegemise üritus”, mida saaks kogu­konna hüvanguks teha ühe päevaga”. Esimese tööna võeti ette Kärdla linna trummide ehk sildade piirete värvimine. Toonast algatust kajastas ka Hiiu Leht.
Harjak ütles, et eriti hea meel on tal selle üle, et nende algatust järgisid panga mitmed teised osakonnad. Nüüdseks on hiidlaste toonane algatus kasvanud Swedbanki ringist väljapoolegi ja sündinud on algatus Anname aega.
Liitumine lihtne
Veebilehel www.annetameaega.ee on kirjas tingimused, kuidas ettevõtte töötajad saavad algatusega liituda. Tingimused on väga lihtsad ja paindlikud, on vaid kaks eeldust: tööandja annab oma töötajatele aastas ühe vaba päeva, et töötajad saaksid meeskondadena otsustada, kus nende abi vaja läheb, ja seda abi siis ka reaalselt selle ühe päeva jooksul anda. Töötajad saavad ise otsustada, kelle heaks nad selle ühe tööpäeva jooksul oma aja annetavad. Meeskond või tööandja registreerib tehtud heateo veebilehel www.annetameaega.ee, märkides ankeeti heateo saaja, meeskonnaliikmete arvu ja kontaktid, võimalusel lisab fotod-videod või lingid neile.
Heateo saaja võib olla nii üksikisik kui ka organisatsioon: see võib olla näiteks mõni remonditöödes abi vajav paljulapseline pere, avaliku pargi korrastamine, töö loomade varjupaigas, mõnele MTÜ-le veebilehe tegemine vms. Samuti on võimalik professionaalne vabatahtlikkus ehk kellegi abistamine oma tööalaste oskustega. Arvesse ei lähe töötaja isiklik või lähedastega seotud tulu teeniv ette­võtmine, äriühingu või poliitikaga seotud tegevuse toetamine.
Paadikuur tehti korda talgutel
Hiiumaal said sel suvel panga­töötajate käe läbi uue värvikuue Sõru paadikuur, kevadel Kärdla sillapiirded ja Rannapaargu juures asuvad kiiged.
Swedbanki heategevuslik “töörühm” käis Sõru paadikuuri laudist värvimas mitu korda ja nüüd näeb hoone taas täitsa muku välja. Idee kuur üle värvida tekkis mullu suvel Sõru­otsast pärit Tauno Vanaseljal ja Margus Kasteinil koostöös tollase Emmaste vallaga. Kaasati ka Swedbank, kust saadeti Sõrule terve brigaad töötajaid.
Käesoleva aasta augustis tehti teine suurem väljasõit ja kokku käis paadikuuri värvimas mõnikümmend pangatöötajat. Lisaks paadikuurile värviti üle ka prügimaja ja välikäimla ning lõpetati Sõru Merekooli hoone värvimine. Selle alumise poole olid merekooli õpilased juba ära värvinud nii kõrgelt kui nende käed ulatasid, nüüd viidi töö lõpule. Suve hakul andsid paadikuuri heakorda oma panuse ka õpilasmalevlased.
Hooned värviti Eestis toodetud traditsioonilise muldvärviga, mille hankisid Swedbank ja MTÜ Sõru Ilma Jaam.
Muuseumile valgusketid
Lisaks paigaldati augustis Sõru Muuseumi tornile LEDketid – sügistalvisel pimedal ajal annab see piirkonnale palju juurde. Valgustus paistab Saaremaale välja ja tegemist oleks nüüd justkui maamärgiga.
Valgusketid annetas Sõru­otsa külaseltsile OÜ Volume Design. Projekti idee autoriks oli Milvi Vanatoa ja projekti viis ellu Sõru külaselts samuti koostöös Swedbankiga.
“Piirkonnas on väga tugev ja eeskujuvääriv kogukonna ning ettevõtjate koostöö,” hindas tulemust Emmaste osavalla vanem Hergo Tasuja. Ta tõi näiteks, et lisaks eelpoolmainitutele pani Saku õlletehas õla alla kõigile külaseltsi ja merekooli suvistele üritustele.
Tasuja lisas, et paadikuuri seina on praegu väga mõnus vaadata ja ta pani inimestele südamele, et seda plakatite hooletu ülespanemisega ära ei rikutaks. Nimelt oli sein enne värvimistöid ohtralt kaetud katkiste ja roostes klambritega.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....