Connect with us

Uudised

Kõige rohkem metssea­põrsaid kütiti Hiiumaal

Keskkonnaameti koondatud aasta esimese kuue kuu küttimis­andmetest selgub, et kõige rohkem on metsseapõrsaid
Hiiumaa jahimeeste seltsi tegev­juht Anu Sarapuu pakkus põhjusena, et pehmed talved on võimaldanud emistel talved edukalt üle elada ja paljuneda ning seetõttu jääb praegu ka rohkem põrsaid püssi ette. “Hooaja lõpuks tavaliselt kujuneb kütitud loomade ealine struktuur selliseks nagu see enamasti olnud,” lisas Sarapuu.
Esimese poolaastaga lasksid Hiiumaa jahimehed 142 isendit, mida on küll märksa vähem kui eelmisel kolmel aastal sama aja jooksul. Suurem on tänavu kütitud metssigade arv vaid Saare maakonnas – 254. Samas põrsaid kütiti naabersaarel vaid 9 ja valdavalt jäid püssi ette kesikud, neid lasti 177.
Eestis kokku lasti kuue kuuga 649 metssiga. Hukkununa leiti 20 looma, hukati viis sigade Aafrika katku (SAK) tunnustega isendit.
Kui mujal maakondades on sigade Aafrika katk kütitud metssigade arvu väga alla surunud ja see on näha ka küttimis­andmetest, siis Hiiumaal metssigu veel leidub ehkki ka siin on neid vähem.
“Suure küttimise tulemusel on metssigade arvukus tugevasti alla läinud, seda kinnitavad kõik jahtkonnad,” vahendas Sarapuu. Ta lisas, et praegu liiguvad metssead rohkem suurte vilja- ja kartuli­põldude läheduses ehk Püha­lepa, Suuremõisa ja Käina kandis ning seal neid ka rohkem kütitakse. Kui suurtelt põldudelt saak võetud, hakkavad nad koduaedadesse kippuma.
Keskkonnaagetuuri (KAUR) tänavuses seirearuandes olid kirjas metssigade viimase kolme aasta küttimisandmed Hiiumaal: 1509 (2015), 2025 (2016), 1534 (2017). KAURi tänavune minimaalne  küttimis­soovitus Hiiu saare jaoks on 1400 isendit. Kuna Hiiumaa jahindusnõukogu 2018/2019 jahiaasta metssigade küttimis­numbrites konsensusele ei jõudnud, küttimine jätkub ja oodatakse keskkonnaameti otsust, kui palju sel saarel metssigu lasta tuleb.

Veel lugemist:

Persoon

Kärdla linna haljastuse eest hoolitsevad Mai Sinilaid ja Sirje Voitka lähevad lausa hoogu, kui hakata arutama teemal, mis teeb Kärdlast Kärdla või milline on...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa

Arvamus

Kui President Alar Karis 11. oktoobril 2021. aastal ametisse astus, ütles ta oma kõnes: „Minu üheks ideaaliks on tark rahvas.“ Seda kuuldes tundsin, et...