Emmaste põhikooli kokandustunnis juhendas õpilasi meisterkokk Angelica Udeküll, kellega koos valmistati laste jaoks uudse maitsega toite.
Angelica Udekülli käe all sai kaksteist Emmaste kooli kuuenda ja seitsmenda klassi õpilast lisaks toiduvalmistamise tarkustele ka uusi maitsekogemusi, rääkis tavapärasest erineva kokandustunni üks korraldajatest, kooli huvijuht Marys Suislepp.
Huvijuhi sõnul tekkis võimalus tuntud peakoka kooli kutsumiseks tänu üleeestilisele projektile “Peakokad koolis”. “Oleme väga rahul, et külaskäik Emmastesse nüüd ikka aset leidis, sest detsembris jäi see kooli distantsõppele ülemineku tõttu ära,” ütles Suislepp.
Emmaste kooli direktor Merje Kikas toonitas eeskujude vajalikkust nii söögi kui söögitegemise puhul, aga laiemaltki. Ta oli kindel, et laste jaoks oli innustav näha, kui pühendunult
Angelica Udeküll suhtus toidu valmistamisse, tõestades, et selles on loomingut ja ilu. “Me oleme mingis mõttes nagu maailma äärel, siin on kodu ja kool ning sellega tihti laste maailm piirdubki,” põhjendas ta, miks kaugemalt tulnud külalised kooli on oodatud.
Maitsva supi saladus
Kaks tundi kestnud kokandustunni käigus valmis kolmekäiguline lõunasöök, mis koosnes köögivilja-juustusupist, krõbedatest kalapaladest köögiviljafriikatega ja kummelimaitselisest panna cottast marjadega.
Kui supi sisse lillkapsast ja porgandeid puhastati, olid nii mõnedki õpilased seda meelt, et sellest küll midagi head välja ei tule. “Aga pärast kiitsid suppi kõik ja kellelegi ei tulnud enam meelde, et püreesupp varem eriti ei maitsenud,” vahendas Suislepp õpilaste arvamusi.
Seitsmenda klassi poisid, kes supi valmistasid, aga seletasid teistele hea supi saladust sellega, et sinna pandi ka Merevaigu-juustu sisse.
Huvijuhi sõnul nende kooli õpilased toiduga ei pirtsuta ja söövad enamasti kõiki toite. Kokandustunnis oli samuti kokku lepitud, et kõik proovivad kõike. Näiteks need, kes muidu kalasõbrad pole, maitsesid krõbedaid kalapalasid. Ja need, kes ei teadnud, mis on juurseller ja pastinaak, said nüüd seda teada. “Meie lapsed ei olnud neid juurikaid suurt söönud ja olid algul umbusklikud, aga pärast sõid hea meelega, sest kõik maitsesid väga hästi – kui pannil ära pruunistada ja ahjus natuke küpsetada.”
Imestamist jagus magustoidu valmistamise juureski. Paljudel oli esmakordne kokkupuude näiteks lehtželatiiniga ja seda vaadati “kulme kergitades”, nagu ütles Marys Suislepp. “Huvitav oli ka vaadata, kuidas vanillikaunast seemned noaga välja tõmmata,” meenutas ta ja lisas, et kõik said tunda, kui hea lõhna ja maitse need panna cottale annavad.
Retseptid tuntud kokkadelt
Kokandustunni menüü panid kokku kooli käsitöö ja kokanduse õpetaja Eila Tõnisson ja huvijuht Marys Suislepp, kasutades selleks retseptikogu, mis tuntud peakokkade poolt projekti “Peakokad koolis” jaoks koostatud.
“Valisime välja road, mis kokanduse tundi ei mahu, on keerukamad ja mida lastel oleks põnev teha,” ütles Tõnisson. Tema tähelepanekul on lastele ikka meeldinud süüa teha ning see oskus kuulub elus hakkamasaamise juurde.
“Angelica oli köögis suurepärane organiseerija ja kaasaja,” kiitis Suislepp tunni korraldust. Igale lapsele andis ta ülesande, käis ringi ja selgitas, näitas, kuidas nuga hoida, kuidas koorida ja hakkida. Alguses vaadati koos üle kõik toiduained, tutvuti retseptidega ja arutati läbi, kuidas söögid valmis teha.
Selgus, et natuke olid õpilased teinud ka eeltööd ja läbi vaadanud kaks videolõiku, mida projekti korraldajad soovitasid. Neist üks oli eesti toidu teemaline, teine toiduhügieenist.
“Oli vahva elamus meie lastele ja äge, et tuleb selline särtsakas peakokk ja räägib Eesti toiduainetest suure austusega,” rõõmustas Suislepp. Rahuloluks andis põhjust seegi, et projektis “Peakokad koolis” osaleda soovijaid oli palju ja Emmaste koolil õnnestus see teisel katsel. Seda, kes peakokkadest kooli tuleb, otsustasid projekti korraldajad. “Tore oli, et Angelica oli nõus Emmastesse tulema – võib arvata, et kaasa aitas tema Hiiumaa-päritolu,” ütles Marys Suislepp, lisades, et tavaliselt ei ole keegi nõus nii kaugele sõitma.
Üleeestilise projekti “Peakokad koolis“ läbiviijaks oli Eesti peakokkade ühendus koostöös maaeluministeeriumiga.
Sama projekti raames käis 2019. aasta sügisel Käina koolis külas peakokk Erlis Schönberg.