Connect with us

Persoon

VIDEO > Pika liu asemel kirglik kuklinauding

Avaras Rookopli tänava maja köögis on soe. Akna alt toa keskele jookseb pikk, ühe väga vana Kärdla maja laiadest põrandalaudadest laud. Akende ümber ripuvad väikesed tuled. Aknast paistab unne vajunud aed. Elektriahjus küpsevad kuklid. Laua taga istub Reelika, Rookopli pagari perenaine.

Reelika Rosenštoki (47) köögis on reeglid ranged. Kõik peab olema puhas. Kass seal käia ei tohi. Igal asjal on oma koht. Soovitav temperatuur on kakskümmend kolm kraadi. „Pärmitaignaga muudmoodi ei saa,“ ütleb Reelika. Midagi ei jää tema sertifikaadiga koduköögis juhuse hooleks. Kõik kogused on kaalul grammi täpsusega välja mõõdetud. Saiapäeval on kava minuti täpsusega paika pandud. Millal kergitamine, millal pallitamine, millal järelkergitamine, millal küpsetamine, millal jahutamine. Reelika teab täpselt, kui palju ühest taignakogusest saiakesi tuleb ja kui kaua miski aega võtab. Kui ta küpsetab, siis millegi muuga ei tegele. Ahju pandud saiakesi jälgib kullipilgul, kas need ikka kerkivad õigesti. Kuigi kõik on välja arvutatud, ei saa tehnikat lõpuni usaldada – ahju peab kontrollima ega see liiga kiiresti või liiga aeglaselt ei küpseta. Kui Reelika on köögis, ei tohi teda segada. Kõik külalised teavad seda.

Veel lugemist:

Uudised

Pressinõukogu arutas Kärdla osavalla vanema Aivar Viidiku kaebust Hiiu Lehes 29. detsembril 2023 ilmunud artikli „Arvo Haasma paneb Kärdla muusikakooli juhtimise maha“ peale ja...

Digileht

Hiiu Leht 23.veebruaril Transpordiamet esitas aastaid valeandmeid Kärdla kool vajab klaverit Hiidlased panid narvakad hümni laulma Sündinud Eesti riigi sünnipäeval Lugu poolsaare moodi saarest...

Uudised

Hooandjas käima lükatud kampaaniaga soovib Kärdla kool kokku saada 6500 eurot, et soetada uus klaver, mille maksumuseks on 9900 eurot.  Kärdla kooli õpetaja Raili...

Taskuhääling

Saatekülalise Eiki Nestoriga tuleb muuhulgas jutuks Kõpu radar, osavallad, pasunapuhumine, Riigikogu peokutse, ühistransport ning see miks ta 30 aastat kodust ära oli.