Evelin Ilves käis Tallinnas korraldatud messil Sööma! välja üsna metsiku idee, et kavatseb kusagil Nasva kadakate vahel avada söögikoha,
mille nimeks Roog.
Evelin Ilves ise ütles, et talle endale see idee väga metsik ei tundugi: “Olen mitu aastat vaikselt peas seda meisterdanud ja just päriselt maale tahtsin.”
Kohviku kontseptsioon on Hiiu saarel enneolematu, võrrelda võiks neid ehk ühepäevakohvikutega, mis korraks koduaedades avatakse, aga seal enamasti kööki ei näe.
Nimelt on kohvikus Roog kavas pakkuda kolme-neljakäigulist õhtusööki koos jookidega koduköögi-söögitoa lauas. Sellise õhtusöögi saab tellimise peale.
“Mulle tundub see kõige loomulikum: külalised on sinu lähedal, kokkame ja muljetame. Nii tekib ühine energiaring ja armastus – see hea toidu kõige tähtsam komponent on kõigile hoomatav,” leiab Evelin.
Suveterrassil pakutakse päeval grillvõileibu ja värsket suitsukala, lõuna ajal ehk ka suppi.
Evelin Ilves ütles, et koos kaaslase Siim Rikkeri ja tütre Kadri Keiuga oli neil niigi plaanis suveks Hiiumaale tulla. Kuna ei tahaks niisama käed rüpes istuda, vaid midagi teha, tahabki ta oma kallist kuningriiki, oma kööki hiidlaste ja saare külalistega jõudumööda jagada.
Kokkama hakkab Evelin ise, sõber Siim hoiab grilli all tuld ja Kadri Keiu koos sõbrannaga on ka lubanud vahel abiks olla.
Armastab Hiiumaad
Ilves, kes oli edukas ka saatejuhina, ütles, et süüa teha on talle meeldinud lapsest saati. Eriti küpsetada. “Mulle meeldis ka teletöö väga, nii Bali saade kui Evelini talkshow olid mõlemad ägedad teha, kuigi erinevad, aga sellisel kujul said need otsa,” nentis ta. “Aga töötame praegu ühe uue formaadi kallal, nii et mine sa tea.”
Kuna teletöös on paus, otsustaski ta vahepeal pühenduda toidutegemisele ja avada kohviku. Küsimusele, miks just Hiiumaal, vastas ta nii: “Ma armastan Hiiumaad, seda erilist vaikust ja aeglustavat energiat – kõik mittevajalik lihtsalt unub siin ära. Hiiumaa on üks elutervemaid paiku terves ilmas!”
Praegune maja on suveks üüritud, aga Evelin otsib Hiiu saarele ka päris oma kohta. “Seda ma muudkui otsin, et leida see õige paik, kus meri on hoomatav ja metsik loodus ümber. Käin vaatamas nii maatükke kui maju. Kui kellelgi on pakkuda paik, mida uuele elule äratada, siis palun – mina, mina!” ütles Evelin.
Kadri Keiu kooli pärast peavad nad veel viis talve pealinnas olema, aga peale seda saaks päriselt maale kolida. “Praegu olen küll veendunud, et just Hiiumaale tahaks.”
Hiljuti meenus talle lapsepõlveunistus, mille ta on isegi kirja pannud: “Kui päriselt suureks saan, siis hakkan Kunksmooriks ja lähen koos oma kapten Trummiga Hiiumaale kadakate vahele elama ning inimesi ravitsema.”
Äkis ja koogel-moogel
Võimalikult palju soovitakse kasutada kohalikku kraami ja kõik Hiiumaa väiketootjad on oodatud oma tooteid pakkuma. Suvel võiks pakkuda kõike värsket: köögivilja, lehtsalateid, maitserohelist, marju, seeni. Kala ja liha ka. Evelinil endal on kavas ka ise iga päev metsas üks tiir teha, sest seenelkäimine on ta kirg ja marjakorjamisega saab ka hakkama. Kindlasti saab leiba oma ahjust ja saia ning vahel ehk ka põnevamaid küpsetisi.
Hiiumaisetest maitsetest on lemmikuteks kohalikest kaladest tehtud äkine ja lihtne praetud lest, aga kavas on ka otse sütel liha grillida, küülikust ja lambast midagi põnevat meisterdada. Magustoitudest saab Pavlova kooki, kodutehtud toorjuustukooke ja lapsepõlvemagustoite nagu hapukoorekreem ja koogel-moogel.
Mitme tähendusega
Kohviku nime hõikas Evelin Ilves välja samas Sööma! messil, kuid miks just Roog?
“Sel on mitu toredat tähendust: kõigepealt on see ju toit, hüva roog. Siis on see pilliroog, saarte katusematerjal. Hiiu keeli olevat see veel kalaroots – kala kõige kesksem osa, mis elu koos hoiab ja energiat laiali jagab. Ning lõpuks on sama tüvi hollandi keeles rukkil: rog,” selgitas Evelin Ilves.
Käina-Emmaste maanteelt paarisaja meetri kaugusel asuva kohviku Roog s(k)öögilaua taga on 12 kohta, suveterrassilt võib päeva jooksul palju rohkem inimesi läbi käia.