Jälgi meid

UUDISED

Käina solgiummistused lõppevad

AS Kärdla veevärk, mis haldab suuremat osa saare vee- ja kanalisatsioonisüsteemidest, sai keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust Käina aleviku kaguosa vee- ja kanalisatsioonitorustiku rekonstrueerimiseks.
ASi Kärdla Veevärk juhataja Toomas Kattel rääkis, et aasta lõpus või pigem järgmise aasta alguses on plaanis rekonstrueerida Käina alevi Mere, Viire, Lahe, Luige ja Roo tänavate torustik. Vahetatakse välja 1500 meetrit veetorustikku ja sama palju kanalisatsiooni peatorustikku, lisaks hargnemised ja kinnistute liitumispunktid.
Kattel ütles, et sellega muutub paremaks joogivee tarnekindlus ja kvaliteet ning vähenevad ummistused kanalisatsioonitorustikus.
“Üldisemalt öeldes aitab torude vahetus muuta kogu Käina ühisveevärgi töö efektiivsemaks, kuna veetorude lekked kahanevad ja pinnavee infiltratsioon kanalisatsioonitorustikku väheneb. Ka reoveepuhasti töö muutub stabiilsemaks, elektrienergia kulu väheneb, veetöötlus toimib säästlikumalt,” loetles Kattel.
2012. aasta algul kirjutas Hiiu Leht, et Käina alevis, Hiiu tänava ääres pressib igal kevadel suurvee ajal biopuhastist tulev reo- ja sadevee segu kanalisatsioonikaevudest välja ja voolab mööda maad laiali.
Toona ütles ASi Kärdla Veevärk juhataja, et probleem on Käinas sama vana kui ühiskanalisatsioon, kuna alevi reoveetorustikud ehitatigi aastakümneid tagasi nii, et neisse sattub liigvesi.
Kattel ütles, et osa sellest probleemist Hiiu maanteel sai likvideeritud juba reoveepuhasti rekonstrueerimisega 2012. aastal, kui välja vahetati ka puhasti väljavoolutorustik kuni biotiikideni.
“Kanalisatsioonitorustiku rekonstrueerimisega Mere, Viire, Lahe, Luige ja Roo tänavatel paraneb olukord veelgi,” kinnitas Kattel.
Kärdla Veevärk on juba alustanud hankedokumentide koostamist. Lepingud loodetakse sõlmida detsembriks. Tööd peavad olema tehtud 2017. aasta lõpuks.
Tööde kogumaksumuseks on planeeritud 336 000 eurot, millest keskkonnainvesteeringute keskus rahastab 302 400 eurot.
“Omaosaluse täpsemad numbrid saab paika peale hankemenetlust,” lisas Kattel.

Veel lugemist: