Connect with us

Uudised

Käinast Adelaidesse kilet tootma

erakogu
Käina ettevõtte ASi Dagöplast ekstruuder ja plasti ümbertöötlemise masin saadeti mullu sügisel Austraaliasse, Adelaidesse, et sealgi hakata tootma biolagunevat kilet.
ASi Dagöplast tegevjuht Kulvo Pendra ütles, et masinad müüdi Dagöplasti sõsarettevõttele, samuti BioBag gruppi kuuluvale ja Adelaide linnas tegutsevale BioBag World Australiale.
Masinad reisisid meritsi neli kuud, et Hiiumaalt sihtkohta jõuda. Austraaliasse saadeti terve masinate komplekt, millega saab kohapeal biolagunevat kilet toota ja kile­jääke ümber töödelda. Seni on biolagunevaid tooteid kaugesse saareriiki saadetud ka Hiiumaalt, kuid probleemiks on olnud tarneaegade pikkus. Biolagunevatel toodetel on nimelt niiöelda parim enne tähtaeg, aga transport mere­konteineritega võib pikalt aega võtta.
Pendra rääkis, et masinate saatmisele eelnes põhjalik renoveerimine ja ettevõtte töötajad said väga huvitava kogemuse. Nimelt kasutati renoveerimisel nii oma töötajate oskusi ja teadmisi kui ka koostööpartnerite teenuseid. Pendra tunnustas, et ettevõtte Hiiumaa töötajatel on juba niisuguseid oskusi, mis võimaldavad ka mittestandardseid lahendusi. “Uued masinad on väga kallid, seetõttu on hästi renoveeritud masinad tugevaks alternatiiviks uute ostmisele,” rääkis Pendra.
Teine samasugune süsteem jäi Dagöplasti alles ja töötab kohapeal. “Meil oli kasutatud seadmeid rohkem kui tehasesse mahtus, saadud kogemuse pealt renoveerisime ka endale ühe masina, mis töötab nüüd Käina tehases,” selgitas tegev­juht.
Tööde põhilised eestvedajad olid Dagöplasti tehnikajuht Ivo Aksli ja tootmisjuht Janno Leiger.
Aksli rääkis, et masinate saatmisele eelnenud renoveerimine võttis pea pool aastat aega. “Kuna aega anti meile selleks suhteliselt normaalselt, siis me renoveerisime väga korralikult,” selgitas Aksli, et näiteks elektrisüsteem vahetati masinatel täielikult välja.
Tegemist oli ligi 30 aastat vanade masinatega ja töötajatel ei olnud skeeme, millele tööde käigus tugineda, seetõttu tuli kõik lahendused ise välja mõelda.
Leiger lisas, et vanad masinad ongi rohkem hinnas: “Selle masina renoveerimiseks kulus kolmandik uue masina hinnast, aga selle ajastu masinaid saab niimoodi renoveerida, uute masinatega ei ole see lihtsalt võimalik.”
Masinate müügist saadud raha plaanib AS Dagöplast investeerida muude vajalike seadmete soetamiseks. Näiteks mullu investeeris ettevõte masinaparki 850 000 eurot.

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Taskuhääling

Köikide Jüttude kümnendas osas käis külas Hiidlaste Koostöökogu juht ja kalur Ilmi Aksli.

Ahto ilmajutud

Selle nädala ilmategijaks on kõrgrõhkkonnad. Ilm on küllaltki soe ja enamasti näeb ka päikest. Mereäärsel rannikul aga on jaheda merevee tõttu veel küllaltki jahe....

Juhtkiri

Teeme Ära talgupäev on juba nii vana asi, et keegi ei mäletagi, kuidas 16 aastat tagasi esimest korda hoogtöö korras üle maa prügi  korjati...