Jälgi meid

UUDISED

HIIUMAA KÜLALINE ARVAB | Punasümboolika saarele ei sobi

Hiljuti Hiiumaad külastanud Sven Pruuli väljendas oma üllatust ja pahameelt Tahkuna poolsaarel asuva punasümboolika pärast.

Militaarmälestis Tahkuna poolsaarel. | Sven Pruuli

Sven Pruuli saatis nii Hiiumaa Vallavalitsusele kui ka Muinsuskaitseametile kirja, kus küsis, miks nõukogude ajast pärinev sümboolika, sealhulgas nõukogude aega tähistav sein ja kõrvalasuva punkri punane viisnurk endiselt eksisteerivad.

Kindlasti teate sellest CCCP-i kujutavast seinast, aga mind paneb imestama, et seda pole üle värvitud,” kirjutab Pruuli. 

Tema sõnul karjub see sein nõukogude aja järele ja seda ajal mil kõikjalt eemaldatakse punamonumente ja sümboolikat. 

Sel pole mingit harivat-ajaloolist väärtust – kes tahab loeb raamatutest või meenutab omi aegu,” arvab Sven Pruuli ja palub selle seina ja kõrvalasuva punkri uksel oleva punaviisnurga üle värvida.

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja selgitab saadetud vastuses, et mälestised on muinsuskaitse all ja igasugune omavoliline muutmine on keelatud. Vallavanem rõhutab kirjas, et kõik militaar-ajaloolised objektid omavad harivat-ajaloolist väärtust, kusjuures Militaarse Hiiumaa Teejuht koondab ja tutvustab saare ajalugu neutraalses võtmes. Niisamuti teeb seda Tahkuna Militaarmuuseumi ekspositsioon. Tegemist on ka turismiobjektiga, kus giidid tausta seletavad. Sealsamas on ka põhjalik teabetahvel neile, kes seal katakombe külastavad,” vastas vallavanem.

Muinsuskaitseameti poolt tagasi saadetud vastuses selgitab Hiiumaa nõunik Frank Lukk, et mõlemad mälestised on kultuuriministri määruse alusel kaitse all. Need mälestised Tahkuna poolsaarel kuuluvad enam kui sada aastat tagasi rajatud militaarsete objektide hulka ja rikastavad piirkonna militaarajalugu. Lisaks on samas kaitsevööndis tähistatud veel 11 militaarobjekti. Nende ja ka teiste samas kaitsevööndis paiknevate mälestiste puhul on tegemist militaarturismi objektidega, mis ei ülista võõrokupatsioone ega oma Hiiumaa kontekstis mistahes ideoloogilist kultust,” kinnitab Lukk ning selgitab juurde ka mälestiste ajaloolist poolt.

Dokumendis seisab, et esimene mälestis on 1940-1941. aastal ehitatud Lõimastu-Kukeraba rannapatarei komandokeskus-elektrijaam, mis jäi pärast 1941. aasta patarei õhkimist kasutuseta, kuid võeti 40 aastat hiljem õhukaitse raadiolokatsiooniroodu poolt taas kasutusele. Peale seda rajati ka teine mälestis, nõukogude sõjaväe rivistusplats müüriga, mille puhul on tegemist tänaseks ainsana Hiiumaal terviklikult säilinud omataolise objektiga. Mälestise juures on ka infotahvel piirkonna militaarajaloo kohta.

Pruuli aga ütleb Vallavalitsuselt ja Muinsuskaitseametilt saadud dokumentide kohta kriitiliselt: „Sain vastuseks vaid dokumendid “noh-jah-mis-siis” stiilis,“ nagu oleks teema lihtsalt formaalselt ära lahendatud.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.

Reklaam. Lugemise jätkamiseks palun liigu edasi.HL585x400

Minu meelest on see mitte Teie saart kaunistav ajalooline mälestis, vaid pigem eesti-välismaa turiste eemaletõukav õudus,” arvab Pruuli ja lisab, et “mälestusmärgist võiks olla infotahvlil lihtsalt pilt, selle õudse seina asemel.”

Vallavalitsus ja Muinsuskaitseamet aga rõhutavad, et mälestiste säilitamine on oluline osa saare ajaloo ja kultuuri kaitsmisest.

Lisa kommentaar

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veel lugemist:

ELU

Hiiumaal ei pane tähelegi, kui kellelgi saare kirjaga pusa seljas. Välismaal on aga teised lood.

UUDISED

Kärdla osavalla välja kuulutatud Teabemaja esimese korruse rendihankele pakkumise tegi OÜ Realiseerimiskeskus. Leping hanke võitjaga on sõlmimisel ja ruumid antakse rentnikule üle 1. novembrist.

UUDISED

Hiiumaa vallavolikogu istung toimub 19. septembril algusega kell 15.00 Kärdlas.

UUDISED

Mitu arvamusliidrit on käinud välja mõtte, et Suuremõisa lossi võiks kolida Hiiumaa vallavalitsuse. Vallanem Hergo Tasuja märkis tehtud sotsiaalmeedipostituses, et kuna Riigimaja ehitamine on...