Connect with us

Uudised

Tuuletorn otsib suveks kohvikupidajat

Kärolyn Kivistik
Vald on otsustanud, et Käina elamuskeskuse Tuuletorn kohvikusse otsitakse operaatorit suveks, talvel püütakse toime tulla oma jõududega.
Hiiumaa valla uhiuue elamus­keskuse Tuuletorn avamiseni on jäänud pisut enam kui kuu – uksed plaanitakse avada 17. aprillil ehk täpselt koolivaheajaks. Kui ronimissein ja ekspositsiooniosa vajavad veel vaid viimast lihvi ja on sisuliselt valmis külastajaid vastu võtma, siis Tuuletorni kohvikul veel operaatorit pole.
“Minu sõnum on see, et kuigi me pole ametlikult konkurssi kohvikupidaja leidmiseks veel välja kuulutanud, siis huvilised võivad endast juba märku anda ja räägime läbi,” soovitas Käina osavalla vanem Omar Jõpiselg.
Kohvikupidaja konkurss tuleb osavallavanema sõnul igal juhul ja operaatorit otsitakse eelkõige suviseks perioodiks, alates 15. maist.
Suvel 80 kohta
Kohvikusse sisse mahub 40 külastajat, teist samapalju väliterrassile ning sisustatud on profiköök. “Professionaal­ne kokk ei pea üritama kodu­pliidil süüa teha, kõik see pool on olemas, loomulikult ka jahutused ja külmikud,” ütles Jõpiselg.
Plussiks on see, et kohviku külastamiseks ei ole vaja osta elamuskeskuse piletit ja kui pakutakse kvaliteetset toitu, mis inimestele meeldib, saavad kohvikusse tulla kõik soovijad.
“Külastatavus ja käive on siin suured ikkagi suvisel ajal – prognoosime seda samasse suurusjärku ja ehk isegi rohkem kui Kõpu tuletornil.”
Nii oodatakse Tuuletorni tulevaselt kohvikupidajalt nii kvaliteeti kui varasemat kogemust, et ta suudaks suvise suure rahvahulgaga hakkama saada.
Tulevane operaator peab arvestama ka üürikuluga, aga Jõpiselg ütles, et Hiiumaa rendihinnad pole midagi ulmelist.
Talvel teevad ise
Kohvikusse on vaja leti­töötajat, kokka ja teenindajat, lisaks veel köögijuhti, kes kõike ohjab.
“Isegi kui kohvik saab olema mõne teise ettevõtte filiaal, siis siia kulub ikkagi aega,” arutles Jõpiselg.
Arvutuste kohaselt oleks ka talvel vaja kohvikusse vähemalt viit töötajat, aga madal­hooaja väiksema külastajate hulga puhul see ilmselt kulusid tasa ei teeniks.
“Oleme oma läbirääkimistega jõudnud sinna, et talvel on meil mõistlikum ise kohvikut üleval pidada,” tõdes Jõpiselg.
“Kui talvel ise kohvikut peame, siis meie teenindaja teenindab ühtlasi ka kohviku­poolt, meie teenindusjuht hoiab silma peal ka köögil ja viie asemel on vaja poolteist töökohta,” pakkus ta lahenduse, millega talvel suudetaks tõenäoliselt kulud-tulud tasa saada.
Tuletorni kohviku kogemus
Saare teises otsas asuvat 500aastast Kõpu tuletorni külastab aastas hinnanguliselt paarkümmend tuhat inimest. Hiiumaa vallavalitsuse raamatupidaja Kulla Nabbi ütles, et 2018. aastal müüdi Kõpu tuletornis 23 747 piletit, millest 269 olid perepiletid. “Perede suurus võib olla erinev ja sellepärast on tegelik külastajate arv kindlasti suurem,” märkis Nabbi. Mullu müüdi 17 533 piletit, millest perepileteid oli 1580.
Ka tuletorni juures on suviti, maist kuni septembrini, avatud väike kohvik. Nimi peaaegu samasugune – Tule­torni kohvik. Kaheksandat aastat opereerib kohvikut Annely Heilmanni OÜ Pharus, mille jaoks klientide toitlustamine Kõpu tuletorni kohvikus ongi põhitegevus.
Ettevõtte majandus­aasta aruannetest selgub, et kohviku müügitulu aastatel 2016 kuni 2018 oli 60 000–80 000 eurot. Aastal 2016 oldi kasumis, 2017. aastal jäädi kahjumisse ja 2018. aastal oldi samuti kasumis. Aruandes põhjendatakse, et kuna 2018. aasta suvi soosis turismi, oli ka kohvikukülastajaid rohkem.
Boolinguga läheb veel aega
Käina elamuskeskusesse Tuuletorn on planeeritud rajada ka boolingu ehk keegli­saal. Ka sellele on vaja leida arendaja, kes oleks valmis investeerima.
Omar Jõpiselg ütles, et boolingusaali saaks tulevane operaator tööle umbes 200 000eurose investeeringuga: “See on igal juhul poole väiksem summa, kui hakata seda kuskile nullist ehitama.”
Samas keeglisaali edasi­arendamisega praegu ei kiirustata. “Kõigepealt on vaja Tuuletorn käima saada ja suvi üle elada,” nentis osavallavanem.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...