Jälgi meid
Lux Express 5-16.09

LOODUS

LOODUS | Tolmpeade maa Sarve

Hiiumaa saab laias laastus tõmmata kaheks: valge lääs ja punane ida. Juttu ei tule aga muidugi mitte kommunistidest ega muust säärasest, vaid tolmpeadest.

Õitsev tolmpea | Tapio Vares

Hiiumaal on esindatud nii valge kui punane tolmpea – kuldkinga kõrval Eesti looduse ühed suursugusemad orhideed. Samas on mõlemad siin saarel üpris haruldased. Lääne-Hiiumaal kasvav valge tolmpea on hoopiski rariteetne, praegu on olemas vaid üks elujõuline asurkond. Ida-Hiiumaal leviv punane tolmpea on leiukohtade- ja isendirohkemalt esindatud. Aga paraku ei jää see liik sealgi sugugi niisama lihtsalt ette. Pigem peab hoolega otsima, ent niisama umbropsu laapsides pigem ta ikkagi leidmata jääb.

Veel lugemist:

ARVAMUS

Suuremõisa lossi ehk mõisa peamaja peab jääma hiidlastele avalikku kasutusse. Riigimaja ehitus Kärdla turuplatsile tuleb ära jätta ja selle asemel soovitan ehitada Kärdlasse mitmeid...

POLITSEI

Kärdla politseijaoskonna merepääste- ja patrulligrupi juht Juta Lepvalts tõdes, et eelmine nädal möödus politsei jaoks üldjoontes rahulikult. Politsei sekkumist vajasid 25 juhtumit.

UUDISED

Seoses reisiparvlaeva Soela korralise dokkimisega teenindab esmaspäevast Sõru-Triigi liini asenduslaev Reet.

TEEMA

Tänavu 21. septembril täitub Kassari legendaarse elaniku Lepa Anna sünnist 130 aastat.