Connect with us

Uudised

Igaüks püüab aidata, kuis saab

Erakogu
Tantsuõpetaja Tiina Kaevu algatusega annetuste kogumiseks ukrainlaste abista­miseks liitusid paljud  annetajad ja vabatahtlikud. Vabatahtlikud aitavad Kärdla osavallal ette valmistada korterit peagi saabuva Ukraina pere­konna jaoks, koguvad konserve ja teevad annetusmüüke.
Kahe päevaga koguti saare kauplustes ja muudes kogumis­kohtades 60 suurt koti- ja kastitäit vajalikke tarbeasju. Tiina Kaev ütles, et kilekotte on sajaliitriseid, aga ka veel suuremaid ja ka väiksemaid. Kärdla kultuurikeskuses sorteeriti kogumiskohtadesse toodud esemed liigiti kottidesse. Nii kogumisel kui sorteerimisel olid abiks Kristel Vanjuk koos tütrega, käed lõid külge kultuurimaja töötajad ja Hiiumaa gümnaasiumi noored, Emmaste lasteaia naised ja Käina kogumis­punkti naised tegid suurema töö ära juba kohapeal kogumis­punktis.
“Sorteerisime kõik kauba­artiklid eraldi kottidesse, sildistasime eesti ja inglise­keelsete siltidega, et vahelaos oleks vähem tegemist ja asjad saaks otse teele panna,” selgitas Kaev.
Kottide-kastide sisuks tarbe­asjad, mida Punane Rist ootas: tekid, padjad, voodi­pesu, rätikud, fliistekid, laste mähkmed, niisked salvrätikud, seepe, hambapastat, tualettpaberit, šampooni, palsamit, täiskasvanute mähkmeid, hügieenisidemeid jm.
“Suur-suur aitäh kõigile annetajatele ja vabatahtlikele, kes saadetise kogumisele kaasa aitasid,” tänas Punasele Ristile annetuste kogumise algatanud Tiina Kaev.
Tänusõnu hiidlastele ütlesid ka Punase Risti Lääne regiooni koordinaator Piret Seire ja infojuht Liis Ehrminger: “Suur aitäh, et aitate!”
Hiiu Lehele ütles Tiina Kaev, et tegi seda, kuna mure ukrainlaste pärast ei andnud asu ja oli suur soov neid aidata. Pärimisele, kas ta on tulemusega rahul ja nüüd veidigi rahulikum, vastas ta: “Kui üldse sellises olukorras nii öelda saab, siis natuke rahulikum. Arvan, et iga pisku on abiks ja see, mida meie head Hiiumaa inimesed nende kahe päeva jooksul läbi meie Ukraina poole teele saatsid, see pole sugugi pisku – Hiiumaal elavad suure südamega inimesed!”
Eile viis Hiiu Autotransi veok koorma Tallinnasse Punase Risti peakontorisse. Loomulikult tasuta.
Esimesed põgenikud saabuvad
Hiiumaa vallavalitsus valmistub vastu võtma esimesi Ukraina põgenikke. Vallavanem Hergo Tasuja ütles, et vald on oma võimalused kaardistanud ning suuteline kiiresti vähemalt 20 perekonnale ajutise elamisvõimaluse looma. “Samas kriis ei oleks kriis, kui see ei sisaldaks ootamatusi ehk esimesest kuueliikmelisest perest, kes Hiiumaale saabub, saime info, kui nad juba Poolas olid. Seega päeva-kahe sõidutee kaugusel,” rääkis vallavanem.
Nii kutsus Kärdla osavald vabatahtlikke appi Rookopli tänaval asuvat sotsiaalkorterit korda tegema ja sisustama. Korter oli seisnud mõnda aega tühjalt ja vajas enne uute elanike saabumist värskendust kerge remondi näol, aga uute elanike jaoks ka kõike eluks vajalikku. Ukrainlaste abistamiseks oodati appi töökaid vabatahtlikke, kellega koos Kärdla osavalla haldusmeeskond korteris kiire remondi teha saaks. Lisaks olid oodatud värvid seinte ja lagede värvimiseks ning tapeedid.
Kärdla osavald palus abi ka korteri sisustamisel. Väga läheb vaja üleliigset aga korralikku mööblit: narivoodi, diivan, külmkapp, söögilaud ja toolid, madratsid, pliit, padjad, tekid, voodipesu, rätikud, kardinad, kardinapuud, vaibad ja sööginõud.
Kuni Kärdla osavald elamispinnad ukrainlastele valmis seab, aitab majutusega transpordiamet.
Kärdla osavald on valmis vastu võtma viis Ukraina peret. Lisaks Rookopli tänava korterile seab osavald valmis elamispinnad ka endise noorte­keskuse ruumidesse Kõrgessaare maanteel. Sarnaseid ettevalmistusi tehakse ka teistes Hiiumaa piir­kondades.
Toetavad, kuis saavad
“Kui sellises olukorras midagi positiivset on, siis see, et kinnitust saab, kuivõrd head inimesed Hiiumaal ja Eestis elavad – üleskutsele aidata korter saabujatele kiirkorras korda seada, laekus ohtralt abipakkumisi. Niisamuti tuleb tunnustada hiidlasi, kes organiseerisid annetuste kogumise Punasele Ristile. Ja kindlasti on meie seas palju neid, kes on teinud rahalise annetuse mõnele heategevus­organisatsioonile,” ütles valla­vanem.
Nii näiteks toetab Ukrainat ja sõjapõgenikke oma võimaluste piires Hiiumaa jahimeeste selts. Seltsi liikmed on kogunud 2200 eurot ning toetavad sellega Eesti jahimeeste seltsi ja Eesti Punase Risti kaudu abivajajaid. Lisaks saadavad nad ukrainlastele konserve. Nii läksid juba eile Laasi jahtkonna konservid Linnamäe Lihatööstusest Ukraina poole teele ja Emmaste jahimeeste konservid kogutakse kokku nädala lõpuks.
Lehtma annetusmüügi korraldajad teatasid, et annetavad kogu laupäevase müügitulu Ukraina heaks.
Hiiu Lehe andmetel on tulijaid valmis aitama ka Hiiumaa ettevõtjad, kes pakuvad tööd.
Kõigil valla elanikel, organisatsioonidel ja ettevõtetel on võimalik ka ise elamispinna või töökoha näol abi pakkuda, registreerides selle leheküljel https://www.pagulasabi.ee/paku-abi

Veel lugemist:

Ahto ilmajutud

Kui veel mõned päevad tagasi arvasid ilmamudelid, et Hiiumaa ja mandri lääneserv jääb suuremast lumesajust puutumata, siis tänaseks on mudelid suhteliselt üksmeelel, et just...

Uudised

Hiiumaa osavallad müüvad maha vara, mida endal vaja pole. Pakkumisel on nii kortereid, laoruume, elamumaad ja tootmismaad kui ka maatulundusmaad. Eelmisel aastal korraldas Hiiumaa...

Digileht

Hiiu Leht 23. aprillil Osavallad müüvad edukalt maad Miks võetakse liinidel alt maha madalaid kadakaid? Hiiumaa tüdruk naases Küproselt pronksmedaliga Eurovalimised 2024 | Anti...

Arvamus

Viimase (19.04) Hiiu Lehe juhtkiri tõi välja, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimiseni on jäänud poolteist aastat ning näha on, et soovitakse kaaklema hakata. Tagamaa...